2022. január 26. - Paula, Vanda
EUR : 360.52
USD : 319.41
Időjárás ikon-1°

Medgyessy: Akkor is szükség van kormányváltásra, ha a kormány jól végzi a dolgát

A bukott miniszterelnök a Magyar Hangnak nyilatkozott.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi kormányban már nem kíváncsiak a tanácsaira. Hét-nyolc éve hívta utoljára Szijjártó Péter, akit ő egyébként egy okos, értelmes embernek tart. „Kikérte a véleményem Kínával, illetve az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Volt olyan tanácsom is, amit megfogadott” – mondta Medgyessy.

Az interjúban sok szó esik a szocializmus időszakáról, rendszerváltásról és Kádár Jánosról is, majd a riporter egy ponton rákérdezett, igaz-e az a pletyka, hogy Medgyessy Péter jegyben járt Apró Piroskával, Dobrev Klára édesanyjával. A volt kormányfő szerint nem igaz a hír, egy rövid ideig valóban jártak, „de ez a fiatalság, bolondság kategóriába tartozik”. A politikus később elmondta, hogy nem Apró Piroska javasolta Gyurcsányt a kormányába, hanem ment a saját feje után, ahogy szokott.

Szóba került az is, hogy Medgyessy nem volt szavazni az előválasztáson, egy esetleges győzelem esetén pedig azt tanácsolná Márki-Zay Péternek, hogy ha nincs mögötte frakció, nehéz dolga lesz. „Folyamatosan egyeztetnie kell a frakciókkal, és ébernek kell lennie. Ehhez pedig innovációra van szükség” – mondta.

Medgyessy szerint a 2002-es és a jelenlegi politikai helyzetet nem lehet összehasonlítani, mert akkor nagyjából kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, most pedig a Fidesz erőforrásai minden szempontból „összehasonlíthatatlanul nagyobbak”. Szerinte Márki-Zay a legesélyesebb kihívó, de még sokat kell tanulnia.

Ha a sikerem kulcsát kérdezi, nem volt nagy titkom: a 2002-es miniszterelnök-jelölti vitát megelőzően Orbánt mindenki túlbecsülte, engem meg mindenki alábecsült. Ő a vártnál gyengébben szerepelt, én jobban. Magamhoz ez számít. A vita előtt egyetlen ember véleményét kértem ki, egy közismert tévés személyiségét. Ő azt mondta, „aki nagyon erősen győzni akar és az látszik is, az veszíthet”
– emlékezett vissza.

Medgyessy végül azzal zárta az interjút, hogy

bízik a kormányváltásban, mert időnként még akkor is szükség van a váltásra, ha a kormány jól végezné vagy végezte volna a dolgát.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató