2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Finnország nem tervezi belépését a NATO-ba

Pekka Haavisto finn külügyminiszter állítása szerint Finnország nem tárgyal erről a szervezettel, és nem is készül ilyesmire.

„Finnország nem tárgyal a NATO-hoz csatlakozásról, Finnország nem készül ilyenre. Finnország biztonságpolitikája továbbra is változatlan" – mondta Haavisto az Európai Unió külügyminisztereinek franciaországi találkozóját követő sajtókonferencián.

A finn külügyminiszter lengyel kollágája arra vonatkozó figyelmeztetését kommentálta, hogy Európa közelebb van a háborúhoz, mint 30 éve volt. Haavisto kijelentette, megérti, hogy Ukrajnára és Lengyelországra a határaikon kialakult biztonsági feszültségek miatt nyomás nehezedik. „Remélem, mi nem kerülünk ilyen helyzetbe" – mondta Haavisto.

A finn és svéd NATO-tagság nemzetközi vitatéma lett a héten, amikor az orosz és amerikai külügy képviselői biztonságpolitikai tárgyalásokat folytattak Genfben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön az MSNBC-nek adott interjújában arra utalt, hogy Finnország szeretne csatlakozni a NATO-hoz. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta újságíróknak, hogy Oroszország „a konfrontáció eszközének” tekinti Finnország NATO-csatlakozását .

Finnország történelmében Oroszországgal a két világháború között vívott függetlenségi háborút követően hagyományosan terhelt a viszony. Az ország a maga részéről „nyitva tartja a NATO ajtaját”, mondván, joga van tagságot kérni, ha esetleg úgy dönt.

Finnország 1994 óta működik együtt a NATO-val, és 2014-ben csatlakozott a megerősített lehetőségeket biztosító békepartnerség programhoz, miután Oroszország annektálta a Krímet. A skandináv ország a múlt hónapban pedig a NATO-kompatibilis F-35-öt választotta új vadászgép típusának.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató