2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Őrizetbe vették Djokovicsot

Ausztráliában őrizetbe vették Novak Djokovic teniszezőt azelőtt a bírósági tárgyalás előtt, amelyen eldöntik, hogy az országban maradhat-e a koronavírus elleni oltást elutasító szerb sportoló – írja a BBC.

Az oltatlan teniszsztár vízumát másodszor vonták vissza, az ausztrál kormány pedig közegészségügyi veszélynek minősítette a 34 éves sportolót, akinek ügyvédei fellebbeznek a szerintük „irracionális” döntés ellen. A tárgyalást vasárnapra tűzte ki a bíróság. Ugyanakkor Djokovicnak már hétfőn játszania kellene a Melbourne-ben kezdődő tornán.

Ha fellebbezésének nem adnak helyt, a világelső teniszezőt három évre kitoloncolhatják Ausztráliból.  A BBC azt írja, szombaton, nem sokkal azután, hogy online meghallgatást tartott a bíróság az ügyben, Djokovic ügyvédei megerősítették, hogy a teniszező az éjszakát bevándorlási őrizetben tölti ismeretlen helyen Melbourne-ben.

Emlékezetes, a 20-szoros Grand Slam-győztes Djokovic nem vette fel a koronavírus elleni oltást, márpedig az feltétele az AusOpen-indulásnak. Ugyan különengedélyt kapott a szervezőktől, mert állítása szerint decemberben átesett a fertőzésen, de az országba való belépéskor visszavonták a vízumát, ám a bíróságon a szerbnek adtak igazat. Így a döntés a bevándorlásügyi miniszterre, Alex Hawke-ra maradt, aki ismét visszavonta az engedélyét. Hawke azzal indokolta döntését, hogy az „egészségügyi és közrendi okokból” született, valamint a „közérdek ezt kívánja”.

Djokovic napokat töltött idegenrendészeti őrizetben, amikor az országba érkezett. Miután a bíróság számára kedvező döntést hozott, közölte, szeretne csak a teniszre koncentrálni, ám magyarázkodnia kellett, mert kiderült, hogy koronavírusosan jelent meg nyilvános eseményeken, maszk nélkül ráadásul. Közben az is elterjedt, hogy hamis vagy félrevezető választ adott belépésekor arra a kérdésre, utazott-e a repülőútját megelőző 14 napban.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató