2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Reuters: Az USA már vészforgatókönyvet tervez az európai gázsszállításról arra az esetre, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát

Az USA kormánya több energiaipari vállalattal is tárgyalt, hogy kidolgozzanak egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát és elkezdene akadozni az Európába érkező gáz – írja két, névtelenséget kérő kormányzati és két, névtelenséget kérő ipari forrásra hivatkozva a Reuters. Oroszország tagadja, hogy inváziót tervezne.

Az EU-ban használt gáz egyharmada Oroszországból érkezik, és ha kitör a háború, az amerikai szankciók megakaszthatják a gázellátást.

December óta sok országban hatalmasat ugrottak a gázárak, az Egyesült Királyságban már vészhelyzetként beszélnek az hiányról.

A Reuters két ipari forrása szerint a az amerikai kormány azt kérdezte a gázszolgáltatóktól, hogy ha esetleg elzárul az orosz gázcsap, honnan tudnának extra készleteket behúzni. A vállalatok erre a források szerint azt válaszolták, hogy világszerte szűkösek a gázkészletek, nem biztos, hogy tudnák pótolni az Orosz invázió esetén felmerülő kiesést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató