2024. február 26. - Edina
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

„Rendkívül csalódott vagyok” – Djokovic reagált az ausztrál bíróság ítéletére

Reagált a tenisz férfi világelsője, Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítéletére, melynek értelmében címvédőként nem indulhat el a hétfőn kezdődő, ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán elutasították a 34 éves sztár fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez vélhetően azzal jár, hogy Djokovic – aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással – három évig nem léphet be az országba.

A döntést követően a szerb teniszcsillag közleményt adott ki – számolt be róla az Independent.

„Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, amely elutasította a miniszter vízumom törlésére vonatkozó bírósági felülvizsgálat iránti kérelmemet, ami azt jelenti, hogy nem maradhatok Ausztráliában és nem vehetek részt az Australian Openen” – írta Djokovic.

Kiemelte, tiszteletben tartja a bíróság döntését, és együttműködik az illetékes hatóságokkal az országból való távozása ügyében.

„Kellemetlen, hogy az elmúlt hetekben a figyelem középpontjában én álltam, és remélem, hogy most már mindannyian a játékra és a versenyre koncentrálhatunk. Szeretnék minden jót kívánni a játékosoknak, a verseny tisztviselőinek, a személyzetnek, az önkénteseknek és a szurkolóknak a tornára” – fogalmazott.

„Végül szeretném megköszönni családomnak, barátaimnak, csapatomnak, szurkolóimnak és szerb honfitársaimnak a folyamatos támogatást. Mindannyian nagy erőt adtatok nekem”

– zárta levelét.

Djokovicot, aki hétfőn 9 órakor lépett volna pályára az Australian Open első fordulójában, Salvatore Caruso váltja a tornán.

A „szerencsés vesztes” olasz Miomir Kecmanoviccsal találkozik, a helyszín kiléte azonban egyelőre még kérdéses.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, majd többször edzett az Australian Open helyszínén, és első kiemeltként kapott ellenfelet a csütörtöki sorsoláson, ám pénteken ismét érvénytelenítették a vízumát, és idegenrendészeti őrizetbe került. Ügyvédei ekkor újabb fellebbezést nyújtottak be.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter a procedúra során elismerte, hogy “elenyésző a teniszezőtől kiinduló fertőzési kockázat”, ugyanakkor azzal érvelt, hogy a játékos belépése a pandémiás szabályok be nem tartásához vezethet a lakosság körében, oltásellenes hangulatot kelthet, és akár zavargásokhoz is vezethet.

A vasárnapi döntés egyben azt is jelenti, hogy a belgrádi teniszező egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató