2022. május 17. - Paszkál
EUR : 384.69
USD : 368.72
Időjárás ikon20°14°

Több száz, az Egyesült Államokba tartó migránst tartóztattak fel a guatemalai határnál

Több száz, Hondurasból és Nicaraguából az Egyesült Államokba tartó embert tartóztatott fel a guatemalai határőrség szombaton. Guatemalai hatóságok szerint a biztonsági erők pajzsokkal lökdösték vissza az embereket a határ hondurasi oldalára. A kiérkező rendőröket többen megdobálták, és összecsapásokat is jelentettek. A hatóságok hozzátették, hogy mintegy százan lépték át a határt illegálisan, akik közül körülbelül harminchatanot sikerült visszatoloncolniuk Hondurasba.

A hondurasi rendőrség eközben úttorlaszokat állított fel a határ felé vezető utakon.

Idén mind ez idáig ez volt a legnagyobb csoport, amely megkísérelte az átkelést. Hondurasból az emberek néhány nappal Xiomara Castro megválasztott hondurasi elnök január 27-i beiktatása előtt indultak útnak. Castro korábban azt ígérte, felveszi a harcot az elvándorlás egyik fő okának tartott korrupció ellen, a határon várakozó hondurasiak közül pedig többen arról beszéltek, hogy nem találnak munkát hazájukban. Nicaraguából sokan Daniel Ortega novemberi újraválasztása után indultak útnak. A mexikói menekültügyi hatóság év elején azt közölte, rekordszámú menedékkérelmet nyújtottak be tavaly Mexikóban, a legtöbb menedékkérő Haitiből és Hondurasból érkezett Mexikóba, sok közülük pedig gyaníthatóan az Egyesült Államokba akart bejutni Mexikón keresztül.

A statisztikák szerint tavaly érezhetően emelkedett azoknak a száma is, akik illegálisan kísérelték meg átlépni az Egyesült Államok déli határát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató