2024. február 23. - Alfréd
EUR : 387.19
USD : 356.76
Időjárás ikon12°

Breivik szeretné csökkenteni börtönbüntetését, szerinte már nem veszélyes a társadalomra

Tíz év után újra bíróság elé áll a norvég tömeggyilkos Anders Breivik.

Tíz börtönben töltött év után kedden bíróság elé áll Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos, hogy kérvényezze 21 évnyi börtönbüntetésének csökkentését – írja az AP News.

A szélsőjobboldali nézeteket valló terrorista eddig még egyszer sem mutatta annak a jelét, hogy megbánta volna azt a tömegmészárlást, amit 2011-ben rendezett Norvégiában: előbb egy autóba rejtett pokolgéppel megölt nyolc embert Oslóban, majd másfél órával később gépfegyverrel lelőtt összesen 69, többségében tinédzsert a norvégiai az Utøya szigetén.

Az áldozatok családtagjai és túlélők szerint Breivik csak arra akarja használni a háromnapos tárgyalást, hogy terjessze szélsőséges nézeteit. A háromnapos tárgyalás után közvetlenül nem lesz még meg a bíróság ítélete, arra pár hetet várni kell majd.

Szakértők szerint nem sok esély van arra, hogy enyhítsék Breivik büntetését, amely a norvég törvények szerint kiszabható maximális büntetés egy olyan záradékkal, amely szerint határozatlan ideig fogva tarthatják, ha továbbra is veszélyesnek tekintik a társadalomra. A záradék viszont arra is lehetőséget teremt, hogy az elítélt tíz év elteltével feltételes szabadlábra helyezést kérhet. Ez ad most alapot ahhoz, hogy Breiviket újra meghallgassák.

Breiviket egyébként kitűnő körülmények között, egy háromszobás zárkában, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a Skien börtönben: cellájában videójáték-konzolok, tévé, dvd-lejátszóval, elektromos írógép is található. Edzeni is tud, mert kondigépei vannak a zárkában, és naponta kimehet egy nagyobb udvarra is. Leérettségizett és most egyetemen tanul. A bebörtönzése óta őt kísérő pszichiáter szerint semmilyen változást nem fedezett fel az elmúlt tíz évben Breivik magatartásában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató