2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Drónos terrortámadás érte Abu-Dzabit

Három üzemanyagszállító teherautó robbant fel a fővárosi repülőtér közelében.

Drónok okozta robbanás történt, majd ezt követően tűz keletkezett hétfőn az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, legkevesebb három ember meghalt, hat megsebesült - közölte a helyi rendőrség.



Három üzemanyagszállító teherautó robbant fel a fővárosi repülőtér közelében, egy olajvállalat raktárainál pedig tűz ütött ki a légikikötő egyik építkezésén. A támadás elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek.

A húszi lázadók mozgalma, amely a szaúdi vezetésű koalíció ellen harcol, gyakran indít határokon átnyúló rakéta- és dróntámadásokat Szaúd-Arábia ellen. Az Egyesült Arab Emírségek ellen azonban eddig kevés ilyen támadást hajtottak végre.

A húszik katonai szóvivője azt közölte, hogy a felkelőcsoport katonai műveletet indított "mélyen az Egyesült Arab Emírségekben", és a következő órákban részletekkel szolgálnak a támadásról.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok többször vádolta meg Iránt azzal, hogy fegyverekkel is segíti a húszikat, ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak "elvi támogatást" nyújt a lázadóknak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató