2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Készülhet a bőrrák elleni mRNS-vakcina

A kutatók úgy vélik, hogy a bőrrák fokozott kockázatának kitett embereket elég lenne évente egyszer beoltani.

Elképzelhető, hogy a koronavírus elleni vakcinák előállításához használt mRNS-technológia idővel a bőrrák elleni küzdelemben is hasznosítható lesz – legalábbis ez olvasható ki egy friss kutatás első eredményeiből az Interesting Engineering szerint.

A kutatók több mint 40 éve vizsgálják az étrendi antioxidánsokat, mint a rákmegelőzés olcsó, alacsony kockázatú hatóanyagainak lehetséges forrását, de ezek nem mindig teljesítettek jól a klinikai vizsgálatokban, és egyes esetekben inkább károsak voltak. Ezért is lenne szükség új kemoprevenciós szerekre, például egy mRNS-vakcinára.

Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói egereken kezdték el vizsgálni az elméletüket, méghozzá a TR1 nevű fehérje eltávolításával. A szakértők arra következtettek, hogy a TR1 képes befolyásolni a bőrrák megelőzéséért felelős melanocitákat, és ha egy vakcina fokozni tudná az előállított TR1-et, úgy az még hatékonyabb védelmet nyújthatna a káros UV-sugarak ellen.

A kutató úgy vélik, hogy a bőrrák fokozott kockázatának kitett embereket évente egyszer kellene beoltani. A témában íródott tanulmány a Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban jelent meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató