2023. október 01. - Malvin
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon22°12°

Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

MTI

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre–közölte hétfőn a szomszédos Dél-Korea hadserege. A tájékoztatás szerint két rakétát bocsátottak fel a Japán-tenger irányába az észak-koreai főváros, Phenjan egyik repülőteréről hétfőn. A dél-koreai fegyveres erők vezérkara úgy vélekedett, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó. Azt nem lehetett tudni, hogy milyen messzire repültek. Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek egyes típusai nukleáris robbanófej hordozására is alkalmasak.

A mostani észak-koreai rakétakísérlet már a negyedik az év eleje óta. Dél-koreai szakértők szerint Phenjan feltehetően katonai erőt akart demonstrálni, és azt bizonyítani, hogy képes rakétákat indítani különböző helyekről és platformokról. Észak-Korea azt állítja, hogy pénteken két rakétát bocsátott fel egy vonatra szerelt ballisztikus rakétarendszerről. A rakétaindítás azt követően történt, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma újabb szankciókat vezetett be a phenjani rezsim, konkrétan öt észak-koreai személy ellen, akiket azzal vádolnak, hogy tömegpusztító fegyverekhez és országuk rakétaprogramjához szükséges árukat szereztek be.

Észak-Koreát azért sújtották szigorú nemzetközi szankciókkal, mert évek óta folytatja a rakéták fejlesztését, elsősorban a nukleáris robbanófejjel felszerelhetőkét. Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump korábbi amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató