2022. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 386.01
USD : 367.73
Időjárás ikon27°10°

Bezzegromániában energiaárstopot kérnek a kormánytól a munkáltatók és szakszervezetek

Románia annyival előttünk jár, hogy őket már el is érte az energiaválság, ami Magyarországot bezzeg kikerülte. A gázárak ötvenkét, a villamosenergia tizenöt százalékos emelkedése annyira megterhelte a lakosságot, hogy négy munkáltatói érdekvédelmi szövetség és öt szakszervezeti tömörülés, nyílt levélben fordult hétfőn Nicolae Ciuca román miniszterelnökhöz, amelyben energiaárstop bevezetésére kérik a kormányfőt.

A munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek azt kérik a bukaresti kormánytól, hogy rögzítse a villamosenergia és a gáz árát legalább egy évig a 2020 decemberében jegyzett szinten. Emlékeztetnek, hogy a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a kormány három évre meghosszabbítsa az energiaár befagyasztásáról szóló intézkedést. Aláhúzták: tudatában vannak annak, hogy a drágulást a nemzetközi árak is okozták, de szerintük a romániai áremelkedések jóval magasabbak, mint a nemzetközi piacokon.

Úgy vélték, hogy ez a helyzet nemcsak a lakosságot, hanem a teljes gazdaságot nehéz helyzetbe hozza. Rámutattak: az árak rögzítése a 2020 decemberében jegyzett szinten időt adna a hatóságoknak, hogy módosítsák a törvényes keretet úgy, hogy elkerülhető legyen egy gazdasági és társadalmi válsághelyzet. A román kormánykoalíció tagjai hétfőn este tárgyalnak az energiaárakról, a pártok különböző javaslatokat tettek a gáz és a villamosenergia olcsóbbá tétele érdekében. A román statisztikai intézet pénteken közölte, hogy tavaly decemberben a gáz 52 százalékkal, a villamosenergia 15 százalékkal került többe 2020 decemberéhez mérten.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató