2022. május 17. - Paszkál
EUR : 384.69
USD : 368.72
Időjárás ikon20°14°

Erdogan szerint nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát

Törökország a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállását is ellenezte – nyilatkozta Erdogan újságíróknak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint nem reális megközelítés, hogy Oroszország esetlegesen megszállja Ukrajnát – jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség Erdogan szavaira hivatkozva. A török államfő hétfői albániai látogatása után nyilatkozott erről a török sajtó képviselőinek. Erdogan a nyilatkozatában úgy vélte:

ahhoz, hogy Oroszország meg tudja ezt lépni, az egész világ és a saját helyzetét is fel kell mérnie. Ukrajna nem mindennapi ország, erős ország”

- emelte ki. Rámutatott egyúttal, hogy „a térség már nem tud elfogadni háborút. Nem is lenne helyes” – tette hozzá, hangoztatva, hogy „a háborút ki kell törölni, ki kell dobni a politikatörténetből”.    

A török elnök jelezte, hogy mind Ilham Aliyev azeri elnökkel, mind pedig magával Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélni fog a kérdésről.  

Erdogan végül a török újságíróknak felidézte azt is, hogy Törökország a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállását is ellenezte. Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató