2022. július 02. - Ottó
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon31°18°

Bibliai idézeteket osztott meg, beperelték, hétfőn bíróság elé áll a volt finn miniszter

A korai keresztények nem tagadták meg hitüket az oroszlánok vermében sem, miért kellene akkor nekem a tárgyalóteremben? Nem fogok visszalépni a meggyőződésemtől - nyilatkozott Paivi Rasanen (fotón) volt finn miniszter annak kapcsán, hogy hétfőn kezdődik ellene a per, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg. Vádat emeltek egy finn püspök ellen is, mert olyan írást publikált, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Perem a vallásszabadság próbája lesz - nyilatkozott Paivi Rasanen volt finn miniszter az ADF International nevű szervezetnek annak kapcsán, hogy hétfőn kezdődik ellene a per, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak. A politikus szavait a Catholic News Agency katolikus hírügynökség idézte. 

"Bízom abban, hogy még mindig demokráciában élünk, és az alkotmányunk, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és vallásszabadságot"

- jelentette ki az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus, aki 2011-től 2015-ig állt a finn belügyi tárca élén.
 
A finn államügyészség - amely 2020-ban emelt ellene vádat - közleménye szerint Rasanen "megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát". Ezért akár két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető.
 
A politikus azzal érvel, hogy ő csupán a Bibliából vett idézetet osztott meg a Twitteren, és hozzátette, hogy szerinte a per "a vallásszabadság próbája lesz".

"Ha elítélnek (...), az egyenlő lenne a cenzúrával"

- tette hozzá. Kifejtette ugyanakkor, hogy amennyiben győztesen kerül ki a perből, ez "fontos lépés a szólás-, és vallásszabadság ügyében és ez fontos nemcsak Finnország, hanem Európa és más országok számára is".
 
Rasanen (aki 2004-től 2015-ig a kereszténydemokrata párt elnöke is volt) a finn lutheránus egyház aktív tagja, és 2019-ben Twitteren vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LGBT-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.

Később hozzáfűzte: bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának.
 
A Nemzetközi Lutheránus Tanács - még 2020-ban kiadott - közleményében "felháborítónak" nevezte a Rasanen elleni vádemelést.
 
A 62 éves volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia, egy 2004-ben készített írása és egy 2018-ban adásba került talk show-ban elhangzott megjegyzése miatt.
 
Vádat emeltek Juhana Pohjola lutheránus püspök ellen is, mert 2004-ben ő publikálta Rasanen írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató