2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

69 millió eurót követel az Európai Bizottság a lengyelektől

Az Európai Bizottság levelet küldött Lengyelországba, amiben azt kérték, hogy fizessék be azt a 69 millió eurót, amelyet az Európai Unió Bírósága szabott ki rájuk.



A bírói testület korábban napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a kormányuk – a bíróság rendelkezésével szembemenve – nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését, ami az uniós törvényszék szerint veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és "nem is összeegyeztethető az uniós joggal".

Az októberi ítélet óta január 11-éig – az Európai Bizottság által megszabott határidőig –  bezárólag 69 millió euróra nőtt a bírság összege, amelyet november 3-ától, Varsó hivatalos értesítésétől számolnak. 

A bizottság szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy levélben szólították fel a varsói kormányzatot arra, hogy fizesse be ezt az összeget. A levelet szerdán megkapta a lengyel kormány, így most 45 napjuk van eldönteni, hogy ezt megteszik-e. 

A szóvivő azt is hozzátette, hogy ha a lengyelek nem fizetnek, akkor az összeget le fogják vonni azokból a forrásokból, amelyek Lengyelország az Európai Uniótól kaphatna. A lengyel kormány egyelőre nem reagált az EB megkeresésére, szóvivőjük  azonban korábban már

„ZSAROLÁSNAK ” MINŐSÍTETTE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KÖVETELÉSÉT.

Nem ez az egyetlen vitás kérdés az EB és Lengyelország közt. A turówi szénbánya ügyében szintén nézeteltérés alakult ki a felek közt, ráadásul ebben az ügyben a csehekkel is vitáznak a lengyelek. Ezzel összefüggésben napi 500 ezer eurós bírságot szabott ki a lengyelekre a bíróság, amíg a bányát be nem zárják, és az Európai Bizottság szerint ezzel az üggyel összefüggésben is visszatarthatnak bizonyos forrásokat a lengyelektől.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató