2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Minden választói csoportban erősebb a Fidesz

Minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert az ellenzékkel szemben.

Az IDEA Intézet friss, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint nem látványosan, de hónapról hónapra erősíti támogatottságát a Fidesz. Minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert az egységesen induló ellenzék előtt.

Január első felében a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP listája 2 százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben. A választáson legaktívabb, biztos szavazók közt a Fidesz-KDNP előnye már 4 százalékpont.

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP támogatottsága az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal nőtt, jelenleg 37 százalékos. Ez a legmagasabb arány a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta. A biztos szavazóknál a kormánypártok támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (48%).

Az egységes ellenzék pártjai közül a Demokratikus Koalíció maradt a legerősebb. Mechanikusan összeadott össztámogatottságuk 32 százalék a teljes népességnél, 5 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz–KDNP-é támogatottsága. A Mi Hazánk és a Kutyapárt megelőzi az LMP-t és a Párbeszédet.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, melyik pártra szavaz, nem menne el szavazni) aránya 25 százalék, ami a legalacsonyabb érték a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az IDEA Intézet szerint a Fidesz előnye nem behozhatatlan, de az ellenzék még nem talált vissza az előválasztásnál mutatott cselekvőképes arcához. A kormánypártok újra átvették a napirend tematizálását, számos jelentősebb szavazói rétegnek ígértek, illetve adtak valamilyen jóléti intézkedést. Az intézet decemberben a teljes népesség körében azonosnak mérte a két tábor támogatottságát. 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait január 4. – január 14. között vette fel önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI). A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató