2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Jakab: A választók döntöttek, MZP kell nekik, de hetedik frakció, újabb párt nem

Jakab Péter Jobbik-elnök szerint egészséges vita folyik az ellenzéki lista összeállításáról és arról, hogy azon a Jobbik hány befutó helyet kapjon. „De szerintem ez nem is érdekli különösebben a választót. Örültem, hogy legutóbbi találkozónkon már Márki-Zay Péter sem hatalomtechnikai kérdésekről beszélt, hanem az országról való víziójáról” – mondta Jakab a HVG360-nak adott interjújában.

Jakab szerint a többi párt is tisztában van azzal, hogy a Jobbik jelöltjei „nem csak besétálnak a Parlamentbe, mint a budapesti kerületekben indulók”. „Ezek nehéz győzelmek lesznek, és a töredékszavazatokra is nagy szükség lesz. De nem akarunk több befutó helyet, mint a valós támogatottságunk” – mondta a Jobbik elnöke.

Jakab arról is beszélt, hogy korábban azt akarta, hogy Márki-Zay Péter legyen a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, de az előválasztás előtt már úgy látta, hogy Márki-Zay személyiségjegyei nem teszik őt alkalmassá erre a feladatra. „Ezért vállaltam el végül én, pedig korábban az elnökség sem tudott rávenni. A választók végül Péter mellett döntöttek” – mondta Jakab az előválasztásról.

„A választók döntöttek: azt mondták, MZP kell nekik, de hetedik frakció, újabb párt nem. Egyébként beszavazták volna az Új Világ Néppártot. Péter azt a feladatot kapta, hogy vezesse az egyesült ellenzéket, és most már vezeti is”

– mondta Jakab. A Jobbik elnöke szerint idő kellett ahhoz, hogy Márki-Zay megtanuljon együttműködni a pártokkal.

„Nekünk, ellenzéki pártoknak három évig tartott, míg megtanultuk a konfliktusokat kezelni, megtanultuk, hogyan kell szólni egymáshoz. Márki-Zay Péter esetében ez három hónap volt. Bármennyire szerettük volna megspórolni ezt az időt, nem lehetett. Ha a pártok világából jött volna a miniszterelnök-jelölt, bizonyára gyorsabban ment volna, de túl vagyunk ezen a tanulási folyamaton, markáns különbségek már nincsenek köztünk. Együtt meg fogjuk nyerni a választást” – mondta Jakab.

Az interjúban szóba került a Jobbik egri szervezetének feloszlatása is. Erről Jakab csak annyit mondott, hogy a helyi szervezetük „egyszerűen elfáradt a rezsimmel való küzdelemben”. Hozzátette, már zajlik egy új jobbikos alapszervezet kialakítása.

Jakab az interjúban arról is beszélt, hogy Orbán Viktoron a mentális fáradtság jeleit észleli.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató