2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kijelölték a korcsolyacsapatot, komoly esélyesek a pekingi téli olimpián

A február negyedikén kezdődő pekingi téli olimpia előtt csütörtök délelőtt a magyar rövid pályás gyorskorcsolya válogatott csapatmenedzsere és edzője, Bánhidi Ákos kihirdette az utazó csapatot. A férfi váltó négy éve fantasztikus versenyzéssel aranyérmes lett Pjongcsangban, így címvédőként érkezik Kínába.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John Henry helye biztos volt, ők mindhárom egyéni távon (500, 1000 és 1500) is versenyezhetnek. A váltóban Nógrádi Bence vagy Varnyú Alex egészíti ki őket. Bánhidi a következő indoklást adta.

„Szállodában, buborékban élünk, külön emeleten elkülönítve, mentális szempontból nem üdvözítő, de megpróbáljuk elkerülni a bajt. Az olimpia olyan megmérettetés, aminek nincs főpróbája, nem hasonlítható világbajnoksághoz, világkupához, négy évente jól kell rajta futni. Ezért sem szeretek elvárásokról beszélni. 15 hasonló fizikai képességű versenyző lesz az egyéni távokon, és minden fejben dől el. Nagyon komoly esélyeink vannak, és azt remélem, hogy mindannyian mosolyoghatunk, amikor hazatérünk.”

Bánhidi hozzátette, hogy a váltóra válogatni csak váltóval lehet. Ezért kiírtak ugyan hazai válogatóversenyt, de a kvalifikációs világkupákon való szereplés is jelentősen nyomott a latba, és emellett nem megkerülhető az edzői szubjektivitás. Ettől még edzői pályájának nem a kedvenc pillanata a csapat kijelölése.

Kiemelte például, hogy Jászapáti Péter korcsolyázni nagyon tud, de a váltásnál nincs olyan erő a kezében, ami a nagy lendülethez szükséges. A 19 éves Nógrádit a szenvedélye juttatta a csapatba.

Az elődöntőben egyébként Korea, Hollandia és Oroszország lesz a magyarok ellenfele. Magyarország pillanatnyilag harmadik a ranglistán, négy éve a hetedik helyről jutott a döntőbe, és nyerte meg az aranyat.

Liu Shaolin Sándor 500 méteren vezeti a világranglistát, a negyedik helyen Liu Shaoang áll. Krueger ezer méteren a legjobb.

Magyarország 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra. A műkorcsolya páros Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk is indulhat, itthoni tartalékuk a Pavlova Maria, Nagy Balázs kettős. Jégtáncban az Ignateva Mariia, Danijil Leonyidovics Szemko duó az ISU-rangsorban az elsőszámú tartalék, és úgy készülnek, hogy visszalépés esetén elindulnak az olimpián.

Jelen állás szerint öt sportágban – alpesisíben, hódeszkában, rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban – lesz magyar szereplő a kínai fővárosban. Legutóbb, Koreában hat sportágban összesen 19 magyar jutott szóhoz.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató