2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nem fogadta el a szenátus Biden javaslatát a választási törvény megváltoztatásáról

A The Washington Times értesülései szerint két demokrata párti szenátor voksával az ötven fős republikánus frakció szerdán leszavazta Joe Biden amerikai elnök javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amerikai választási eljárási törvény pártpolitikai alapon történő megváltoztatásáról.

A jobboldali-konzervatív politikai napilap online cikke szerint a szenátus ötvenkettő-negyvennyolc arányban leszavazta Charles Schumer demokrata többségi vezető indítványát a szenátusi obstrukciós eljárás reformjáról. Két mérsékelt, demokrata párti szenátor: Joe Manchin nyugat-virginiai és Kyrsten Sinema arizonai szenátor is a Republikánus Párt álláspontja mellett szavazott.

A republikánusok azzal vádolták a demokratákat, hogy annak reményében akartak megszabadulni a szenátusi obstrukció intézményétől, hogy megfelelő támogatást gyűjtsenek az egyes törvényjavaslatokat egyszerű többséggel megszavazható eljárás, az úgynevezett “nukleáris opció” mellé. A republikánusok szerint a több évszázados politikai hagyomány alapján a jelenleg száz fős szenátusban a hatvan fős szavazati küszöb eltörlése csak tovább növelte volna az Egyesült Államok rendkívüli politikai és társadalmi megosztottságát.

A demokraták azzal érveltek, hogy az obstrukció megszüntetése lett volna az egyetlen megoldás arra, hogy megszavazhassák Biden elnök javaslatát az amerikai választási eljárási törvény átalakítására. A lényegében a választási törvény átalakítását célzó két elnöki javaslat a Fehér Ház prioritásai közé tartozott, és a republikánus párti kormányzók által vezetett államokban a 2020-as elnökválasztások óta elfogadott, a választások tisztaságát és jogszerűségét erősíteni hivatott intézkedések eltörlését célozta.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató