2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°15°

Bezzegrománia: Megbénította Bukarestet a sztrájk

Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán munkabeszüntetése, amellyel a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) vezérigazgatójának menesztését és a kollektív munkaszerződés megújítását akarják elérni - írja a Vg.hu.

Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott csaknem 1500 jármű közül. 

A különálló vállalat által üzemeltetett metró állomásain hatalmas torlódás alakult ki, és a megnövekedett autóforgalom miatt a belváros egyetlen összefüggő dugóvá változott.

A fuvarmegosztó cégek pedig több mint kétszeresére emelték tarifáikat.


Nicuşor Dan, Bukarest főpolgármestere politikai manipulációnak minősítette az akciót, és bejelentette: azzal a kéréssel fordult a törvényszékhez, hogy minősítse illegálisnak a sztrájkot, és rendelje el a munka felvételét.

A főpolgármester szerint már csak a világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt sem törvényes a szakszervezet akciója, amely nem tartotta be a munkakonfliktus kötelező lépéseit, és azzal is törvényt sértett, hogy a munkabeszüntetés idejére nem biztosította a kiemelt fontosságú szolgáltatás legalább 30 százalékának üzemeltetését. A főpolgármester úgy értékelte: a járművezetők sajnálatos módon felültek Vasile Petrariu, a főváros szociáldemokrata önkormányzati képviselője, az STB szakszervezeti vezetője „uszításának”.

Petrariu azt állítja: nem a szakszervezet által meghirdetett sztrájkról van szó, hanem az STB 11 ezer alkalmazottja elégelte meg, hogy a vállalat vezetése nem foglalta bele az idei költségvetési igényébe az alkalmazottak – inflációkövető, legalább tízszázalékos – béremelési igényét, és nem tett semmit a munkakörülmények javítása érdekében.

A szakszervezeti vezető szerint csak az STB vezérigazgatójának leváltása és egy új kollektív munkaszerződés kidolgozása oldhatja meg a konfliktust.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató