2022. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 386.01
USD : 367.73
Időjárás ikon27°10°

Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők sztrájkja miatt

A villamosok, buszok és trolibuszok csütörtökön hajnal óta nem közlekednek.

Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.

A villamosok, buszok és trolibuszok csütörtökön hajnal óta nem közlekednek. A járművezetők magasabb béreket és a bukaresti fővárosi önkormányzat tulajdonában levő vállalat igazgatójának a leváltását követelik. Közben a felszíni tömegközlekedési vállalattól független metró teljes kapacitással működött, hogy enyhítse a torlódásokat és fennakadásokat. A lakosság egy részének

azonban így is nehézséget okozott a sztrájk, mert a metró Bukarest számos részére nem jut el. 

Csütörtökön már született egy bírósági ítélet, amely felfüggesztette a sztrájkot, ennek ellenére a dolgozók nem voltak hajlandók felvenni a munkát pénteken hajnalban sem. Pénteken egy másik bírósági ítélet is kimondta, hogy a dolgozók munkabeszüntetése törvénytelen.    

Adrian Crit, a vállalat igazgatója kijelentette, hogy nem hajlandó engedni a nyomásnak és nem mond le. Nicusor Dan főpolgármester is támogatásáról biztosította a vállalat vezetőjét. Crit pénteken tárgyalásokra hívta a szakszervezeti vezetőket, hogy egyeztessenek az új kollektív munkaszerződésről, de ezzel sem sikerült áttörést elérnie. A főpolgármester pénteken délután bejelentette, hogy az esti órákban újabb tárgyalás lesz a szakszervezetekkel. A bukaresti felszíni tömegközlekedési vállalatnak több mint 11 ezer alkalmazottja van, ebből mintegy 4500 járművezető.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató