2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ellenzék: nem sikerül élőlánccal leadni az aláírásokat, mert hideg van

Ezeket az aláírásokat nemcsak egy népszavazás kedvéért gyűjtöttük össze. Ezeket az aláírásokat azok kedvéért gyűjtötték össze heroikus munkával és viszik most be a Nemzeti Választási Irodába az ellenzéki összefogás aktivistái, hogy visszaadjuk a közérdeket szolgáló politikába vetett hitet – mondta Karácsony Gergely a Kossuth téren.

Budapest főpolgármestere és az általa kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtést támogató pártok képviselői és aktivistái együtt adják ugyanis le az aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a népszavazás nemcsak azokról, az érdemi kérdésekről szól, amelyeket megfogalmaztak a Fudan Egyetemet és az álláskereséséi járulékot érintően, hanem arról is, hogy milyen demokratikus gondolkodás mentén, mennyire hagynak a hatalmat gyakorlók beleszólást az embereknek az őket érintő ügyekbe. Karácsony szerint április 3-án egy másik népszavazás is lesz – függetlenül attól, hogy a téli időben, ünnepi időszakban összegyűjtött aláírások nyomán megtartható-e aznap az ellenzéki népszavazás is –, az országgyűlési választás ugyanis egy, az Orbán-kormányról való döntés.



Orosz Anna, a Momentum színeiben megköszönte az aktivisták munkáját, és kiemelte, kicsivel több mint egy hónap alatt, küzdelmesen, hideg-téli időben, minden adminisztratív akadályt legyőzve jöttek össze ezek az akadályok. A Momentum újbudai alpolgármestere, helyi képviselőjelölt szerint mindez bizonyítja:

nincs olyan lehetetlen körülmény, amelyek között ezt a kormányt ne tudnánk megdönteni.
A hatalom mindent elkövetett, hogy az aláírásokat ne tudjuk összegyűjteni – mondta Gy. Németh Erzsébet. A DK főpolgármester-helyettese szerint azonban az aláírások összegyűjtése bizonyította, „az emberek megmutatták, hogy nem kérnek Orbán Viktor hatalomgyakorlásából”. Gy. Németh szerint ha erre képesek voltak, akkor arra is, hogy április 3-án megmutassák: egy új világ következik.

Hasonlóan optimista volt Komjáthi Imre is.Az MSZP elnökhelyettese emlékeztetett, az álláskeresési járulékot érintő kérdésről kötelező népszavazást tartani akkor, amikor ilyen szintű megélhetési válság uralkodik Magyarországon.

Esélyt kell adni azoknak, akik nem találnak munkát

– mondta. Komjáthit követően Szabó Tímea szólalt fel, aki szerint az, hogy lehetetlen körülmények között mégis sikerült összegyűjteni az aláírásokat, egyértelmű jele annak, hogy az emberek nemet mondtak arra, hogy a kormány 450 milliárdos kínai hitellel eladósítsa az országot, és kiszolgáltassa Kínának. A Párbeszéd társelnöke szerinte

Igenis, ki lehet írni április 3-ra a népszavazást. Hazudnak a a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy bármiféle határidőt lekéstünk.

A Kossuth térről a pártvezetők és az aktivisták élőláncot alkotva juttatnák el az aláírást tartalmazó dobozokat a választások lebonyolításáért felelős szervezet Alkotmány utcai épületébe. A Telex  helyszíni tudósítója szerint rettentő hideg van a helyszínen, így 9 óráig csak a leglelkesebb aktivisták gyülekeztek a téren, majd elkezdtek érkezni a népszavazási aláírás-gyűjtőíveket tartalmazó dobozok, és nyomukban a politikusok is. Így az élőláncra a hideg miatt nem érkezett elég ellenzéki, a látvány borzasztó a Kossuth téren. Pár vacogó emberke, és a média munkások. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató