2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

"Oroszország nem mondhatja meg a többi országnak, hogy mit tegyen" - üzent a spanyol védelmi miniszter

Hadihajókkal csatlakozik Spanyolország a NATO Földközi- és Fekete-tengeri erőihez az "egyre fokozódó feszültség" miatt.

A spanyol kormány egy aknakereső hajót már útnak indított, egy fregatt pedig három-négy napon belül fog kihajózni, de már vadászgépek küldését is fontolgatják.

Oroszország nem mondhatja meg a többi országnak, hogy mit tegyen, ezért a NATO meg fogja őrizni és védeni bármely ország szuverenitását, amely csatlakozhat vagy csatlakozni akar a szövetséghez

– mondta Margarita Robles védelmi miniszter a Reutersnek, majd hozzátette, hogy Spanyolország szándéka a diplomatikus megközelítés a konfliktus megoldásának érdekében.

A spanyol hozzájárulás a Kelet-Európai NATO-bevetéshez José Manuel Albares spanyol és Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi washingtoni találkozója után történt, ahol az ukrajnai orosz fenyegetésre adandó összehangolt válaszról tárgyaltak.

A NATO kénytelen megfontolni olyan csapaterősítéseket, amelyek szembe mennek Putyin azon követelésével, hogy a szövetség ne terjeszkedjen tovább kelet felé – mondták a nyugati diplomaták és tisztviselők a Reutersnek.

A Dánia a héten jelentette be, hogy fregratott küld a bevetésre, szerdán pedig Emmanuel Macron beszélt arról, hogy csapatokat küld a balti térségbe. További csapatok küldéséről a júniusi madridi NATO csúcson dönthetnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató