2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Chile új kormányában többségben vannak a nők, a sportminiszter az első nyíltan leszbikus minisztere az országnak

Chilében november végén volt elnökválasztás, melyet a 35 éves baloldali Gabriel Boric nyert meg a korábbi elnökkel, a jobboldali, milliárdos Sebastián Piñerával szemben. A beiktatása március 11-én lesz, de pénteken megnevezte progresszív kabinetje tagjait, akik között 14 nő és 10 férfi van. Az amerikai kontinensen ez az első ország, ahol a kormányban többségben lesznek a nők. A miniszterek átlagéletkora 49 év.

„Összeállítottuk ezt a felkészült, tudással és tapasztalattal rendelkező csoportot, akik elkötelezettek az ország számára szükséges változási program iránt, képesek a szempontok, a különböző nézőpontok és az új látásmódok ötvözésére” - mondta Boric a sajtótájékoztatón.

A kabinet tagja például a Pinochet által eltávolított Salvador Allende elnök unokája, Maya Fernández, aki a honvédség reformjáért felel majd. Dr Izkia Siches személyében először lesz női belügyminisztere az országnak. A 32 éves Antonella Orellana a nők ügyei és a nemek közti egyenjogúság minisztere lesz, egyben a legfiatalabb miniszter.

Alexandra Benado sportminiszter korábban a nemzeti válogatott focistája volt, és egyben az első nyíltan leszbikus miniszter Chilében.

De a kormány tagja lesz Giorgio Jackson és Camila Vallejo, akik mindketten a 2011-es diáktüntetések vezető figurái voltak, ahogy maga az új elnök is. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató