2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°15°

Megérkezett az amerikai fegyverszállítmány Ukrajnába

Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, kétszázmillió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag  – közölte a kijevi amerikai nagykövetség. Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal – amely fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak – éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben – írta a nagykövetség Twitter-oldalán.

 

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat – írta a DPA hírügynökség. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: 

Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására.    

Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le agresszív oroszellenes információs kampányukat, ne járuljanak hozzá Ukrajna militarizálásához és ne húzzák be a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot. Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a kijevi rezsimet.

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről. Mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató