2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Tárca nélküli miniszternek kérte fel Márki-Zay Péter Hadházy Ákost

A Partizán új, élő politikusinterjú-sorozatának első adásában mondta el Hadházy Ákos, hogy ellenzéki győzelem esetén miniszter lesz. Méghozzá tárca nélküli és a korrupció elleni harcot fogja felügyelni a Márki-Zay-kormányban. 

Hadházy Ákos a Partizán műsorában beszélt arról, hogy Márki-Zay Péter felkérte, hogy vezesse a korrupcióellenes munkát egy új kormány felállása esetén.

„Ezt ő úgy gondolja, hogy tárca nélküli miniszterként végezzem a munkát a kormányban.”

-fejtette ki. Hadházy arról beszélt, azt még nem tudni, korrupcióellenes ügyészség lesz-e, mert arra inkább egy esetlegeses ⅔-os többség esetén számítanak. A politikus azonban kitért arra is, hogy ő már szinte biztosan részt fog venni a korrupcióellenes harcban,

„Márki-Zay Péter felkért, hogy vezessem a korrupcióellenes munkát az új kormány esetén. Ez két részből áll, meg kell akadályozni hogy az új kormányhoz közel álló emberek lophassanak, illetve, hogy az új kormány idején ugyanilyen könnyű legyen lopni, mint most.”

-beszélt Hadházy a miniszterelnökjelölt felkéréséről. Kifejtette azt is, hogy a pozíciót csak akkor fogja elvállalni, ha ahhoz jogkörök is tartoznak, Hadházy egy korrupcióellenes hivatalban gondolkozik az új kormány esetén.

A hivatal részletei még nincsenek kidolgozva, a munkanéven Korrupcióellenes Hivatalként futó szervezetről azonban azt elmondta Hadházy, hogy nem lesz nyomozóhatóság. Kifejtette azt is, hogy a hivatalnak két nagy feladata lesz: az egyik egy törvényalkotó-koordináló munka, a korrupciót megnehezítő szabályok meghozása. A másik feladat a jogi felelősségre vonás lesz, hogy „a korábban elkövetett fontos ügyeknek legyen következménye”.

Mint kifejtette, habár a hivatal nyomozóhatóság nem lesz, állami dokumentumokba, szerződésekbe, azok részleteibe bele kell, hogy lásson Hadházy szerint. „Ezért is fontos, hogy miniszteri rangban legyen” – mondta. Hozzátette, a hozzá tartozó hivatal az állam bűnüldöző szerveit is be fogja tudni számoltatni.

Hadházy kifejtette végül azt is, hogy a még kidolgozás alatt álló hivatal milliárdos tételű lesz. A tárca nélküli miniszteri pozíció függ attól is, hogy Márki-Zay ígéretéhez hűen az új kormány a parlamentben elfogadja-e a Hadházy által kért törvényeket, törvénymódosításokat. Hadházy végül a hivatalról azt is elmondta, „akár miniszteri szintről is bíróság elé fognak kerülni” szerinte.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató