2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Vučić azt állítja, hogy merényletet terveztek ellene

Nemzetközi bűnözői csoport tagjai terveztek merényletet Aleksandar Vučić szerb elnök ellen, amit februárban hajtottak volna végre – ezt állítja a szerb B92 szerint Ana Brnabić szerb miniszterelnök.



Brnabić egy tévéműsorban beszélt arról, hogy a tervezett merényletről január 14-én sürgős jelzéssel, az Europolon keresztül kapott írásos értesítést. Aleksandar Vučić egy másik tévéműsorban reagált szombat este a hírre:

„Egy európai állam továbbított számunkra meglehetősen részletgazdag operatív értesüléseket a tervezett merényletről, amiért hálás vagyok. Szerbia egyike a legbiztonságosabb országoknak, az utolsó ”maffiagyilkosság„ másfél éve történt, én magam pedig nem vagyok hajlamos pánikba esni, ezt csak azok a politikusok teszik, akik nem tudnak mást felkínálni; az állítólagos gyilkossági kísérletekről szóló történetekhez azok folyamodnak, akiknek nincs semmi más mondanivalójuk”

– idézi a szerb elnököt a Szabad Magyar Szó. Vučić szerint hét, különböző állampolgárságú ember neve szerepel ellene állítólag merényletet szervezők listáján és azt állítja, hogy ő maga nem hallott ezekről az emberekről és nem is találkozott velük soha.

A merénylet indítékáról a szerb miniszterelnök és a szerb államfő is azt mondja, hogy drogkartellek érdekei állhatnak a háttérben. Brnabić nyilatkozata szerint a merényletet tervező bűnözői csoportosulásnak EU-s és más országbéli tagjai is vannak és az europolos értesülés szerint Kavac-klán fejének tartott, Radoje Zvicer lehet a főszervező. Zvicer ellen a szerb hatóságok elfogatóparancsot adtak ki, de Brnabić kételkedik abban, hogy valóban ő áll a nemzetközi bűnözői csoport élén, de hogy kik állhatnak fölötte, azt majd a nyomozás fogja kideríteni szerinte.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató