2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Az USA után a britek is evakuálják diplomatáikat Ukrajnából

Nagy-Britannia elrendelte a diplomáciai személyzet evakuálását a kijevi nagykövetségéről “válaszként a Moszkvából érkező növekvő fenyegetésre”.

A Brit Külügy- és Fejlesztési Minisztérium (FCDO) honlapján közzétett közleményből kiderült, hogy London úgy döntött, “ideiglenesen” kivonja Kijevből a diplomáciai személyzet és családtagjaik egy részét, megjegyezve, hogy a nagykövetség nyitva marad, és továbbra is segítséget nyújt az Ukrajnában élő brit állampolgároknak.

Az Ukrajnában tartózkodó brit útlevéllel rendelkező személyeket felszólították, hogy regisztráltassák magukat.

A brit bejelentés az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének hasonló lépését követi, akik vasárnap késő este közölték, hogy “óvatosságból, az ország destabilizálására és az ukrán állampolgárok biztonságának aláásására irányuló folyamatos orosz erőfeszítések miatt” úgy döntött, hogy engedélyezi az Ukrajnában tartózkodó munkatársainak távozását.

A nagykövetségek azután kérték az evakuációt, hogy Ukrajnába szombatra megérkezett 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély idei első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag, amely a boriszpili nemzetközi repülőtérre érkezett meg.

Az evakuálásokra akkor került sor, amikor az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség rendkívül magas, és Moszkvát azzal vádolják, hogy több mint 100 ezer katonát állomásoztat a határ közelében egy invázióra készülve.

A Kreml többször is tagadta, hogy bármilyen katonai behatolásra vonatkozó terve lenne, és “alaptalannak és tévesnek” nevezte az ilyen vádakat. A múlt héten az amerikai külügyminisztérium azt közölte, hogy Oroszország “bármikor” támadhat.

Nagy-Britannia döntése a diplomaták evakuálásáról mindössze két nappal azután született meg, hogy London nyilvánosságra hozta azokat a hírszerzési értesüléseket, amelyek szerint Moszkva oroszbarát vezetőt akar beiktatni Kijevben. Az FCDO által közzétett nyilatkozat azt sugallta, hogy Jevgenyij Murajev ukrán parlamenti képviselő a kiszemelt alternatívája Ukrajna jelenlegi elnökének, Volodimir Zelenszkijnek.

Murajev szerint ez a verzió “nem nagyon logikus”. Elmondta, hogy őt magát kitiltották Oroszországból.

Oleg Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő hétfő reggel a Twitteren azt írta, hogy Kijev “tiszteletben tartja a külföldi nemzetek azon jogát, hogy gondoskodjanak” diplomáciai képviseleteik biztonságáról, de a lépést “elhamarkodottnak” és “eltúlzott elővigyázatosságnak” nevezte. Ukrajna többször kijelentette, hogy csekély a kockázata egy orosz inváziónak.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató