2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Felhívta Mellár Tamást az MSZMP: Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni

A vasarnap.hu egy érdekes, régi történetet elevenít fel Bangóné nemrégi lebukása kapcsán: a sztoriban szerepel Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, illetve Mellár Tamás, aki annak idején tanította a bukott miniszterelnököt, majd később egy pártban tevékenykedtek.

Pesty László „Egy hiteles ember” című, tíz évvel ezelőtt leforgatott Gyurcsány-portréfilmjében Mellár Tamás úgy fogalmazott: neki annak idején nem tűnt fel az, hogy Gyurcsány Ferencnek „különlegesen komoly képességei lettek volna, de az ellenkezője sem”. Az az idő tájt lelkes KISZ-titkárként funkcionáló Gyurcsány belesimult a középmezőnybe Mellár szerint, amiért azonban mégis emlékszik rá, az az, hogy

amikor jött vizsgázni, akkor minden alkalommal rendre reggel az irodámban megcsörrent a telefon, és valaki a pártbizottságból szólt – és akkor ilyen tegező viszonyban –, hogy „kérlek szépen, elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni”. És akkor én mindig kötelességtudóan azt mondtam, hogy természetesen oda fogok figyelni, mert hiszen én minden diákra oda szoktam figyelni

– vallotta a filmben Mellár Tamás, aki akkoriban négyest adott a diáknak.

Gyurcsány Ferenc ezt később, 2018-ban egyébként azzal hálálta meg, hogy a DK támogatására pécsi országgyűlési képviselőjelöltségért küzdő Mellárral közölte telefonon: a személye „értéktelen”, majd kihátráltak mögüle. Érdekes a bukott miniszterelnökkel kapcsolatban, hogy bár két karon is végzett, még sincs meg egyik szakdolgozata sem; se az egyetemi archívumban, se ő maga szintén nem tudta azt bemutatni. A botrány később azzal súlyosbodott, hogy az egykori KISZ-titkár egyik (eltűnt) szakdolgozatának címe megegyezett korábbi sógora 1980-ban leadott szakdolgozatának címével (A Balaton-felvidék szőlészete és borászata), könnyen meglehet tehát, hogy ha létezett is a szakdolgozat, az plágium volt – írja a vasarnap.hu.

A szocialistáknál még nem ért véget a történet, ugyanis a Mandiner szombaton lebuktatta Bangóné Borbély Ildikót is, akinek az országgyűlési életrajzában egy, a Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett diplomát jelölt meg végzettségeként, az intézmény azonban nem tud ilyen nevű hallgatóról.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató