2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Jakab Makizajról: Ő nem leváltotta, hanem vezeti az ellenzéket

A 444 meg butaságokat ír, a Jobbik pártelnöke szerint.

Jakab Péter Jobbik-elnök volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfő esti vendége.

„Úgy értesült a 444, hogy bár próbáltak barátkozni, de most sem esznek egymás tenyeréből Márki-Zay Péterrel, sőt, gyakorlatilag beszélőviszonyban alig vannak. Mi ebben az igazság?” – kezdte meg Rónai Egon.

„Ez butaság. Tehát valóban voltak közöttünk nézeteltérések és nem is hazudtuk el a vitákat”

 – fejtette ki vendége, Jakab Péter, a Jobbik elnöke. A pártelnök elmondta, hogy azt a nézeteltérést, „ami volt, azt kibeszéltük, elsimítottuk”.

Márki-Zay Péterről

A Jobbik pártelnöke kifejtette a baloldal miniszterelnök-jelöltjével való kapcsolatát. A műsorvezető azon kérdésére, hogy „mi az amiben sikerült előre lépni kettejük vitájában? Mi az ami elrendeződött?”, így válaszolt:

„Lényegében az, hogy próbálja megtalálni mindig az ellenzéki pártokkal a közös hangot.

Ő nem leváltotta az ellenzéket, hanem vezeti az ellenzéket, hál' Isten.

Ezt az ellenzéket most kell győzelemre vezetni.” Kifejtette, hogy „a tizennyolcasok hibáztak. Ott mindenki győzelmet kiáltott”. Októberben még azt jelentette be Márki-Zay Péter, hogy leváltotta az ellenzéket.

Jakab Péter emellett elmondta, hogy „a számok nem ezt igazolták. Ez egy társasjáték, ami egyedül nem megy. Most, 2022-ben végre egy az egy ellen állunk fel.”

A Jobbik szerepéről és az LMBTQ-ról

A pártelnök kifejtette, hogy „a Jobbiknak meg kell mutatni a saját arcélét, de nem biztos, hogy erre most van itt az idő.” Elmondta, hogy „az ellenzéki pártok jelentős része a melegjogokat sokkal szélesebben értelmezi mint ahogy azt a Jobbik, lásd például a melegházasságok engedélyezése vagy nem engedélyezése.” Ebben van megállapodásuk? – tette fel a kérdést Egon.

„Nyilván a többi párt szeretné a melegházasság mellett letenni a voksát, mi pedig azt mondtuk, hogy elegendő az, hogy ha egy bejegyzett élettársi viszonyt rendelkezésre bocsátunk. [...] A melegpárok vonatkozásában az örökbefogadást én nem tudom akceptálni. A gyermek számára legideálisabb közeg az az, hogyha van egy apa és van egy anya” – fejtette ki a Jobbik elnöke. Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok többsége elfogadta-e a Jobbik álláspontját, a pártelnök megfogalmazta az ellenzék jelenlegi kvintesszenciáját:

„Addig kell gyúrnunk egymás álláspontját, amíg nincs kompromisszum.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató