2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az emberek többsége támogatja az élelmiszerárstopot

A Társadalomkutató felmérése szerint a tehetősek és a nehezebb körülmények között élők között is többségben vannak azok, akik elégedettek az intézkedéssel.

Tízből hatan (57 százalék) elégedettek a kormány élelmiszerárakat maximáló intézkedéseivel – derül ki a Társadalomkutató felméréséből. Az intézet vagyoni helyzet alapján is vizsgálta a közvélekedést, amelyből kiderült, hogy a tehetősek és a nehezebb körülmények között élők között is többségben vannak azok, akik elégedettek az intézkedéssel.

Lényeges különbség a Fidesz- és a baloldali szavazók között

A Társadalomkutató friss kutatása szerint tíz magyarból hat (57 százalék) szerint „inkább jó ötlet”, hogy hat alapvető élelmiszer árát államilag maximálták, és mindössze minden harmadik (35 százalék) szerint inkább rossz ötlet. A kutatás lényeges különbséget mutat a Fidesz- és a baloldali szavazók között.

A Fidesz-szavazók esetében tízből nyolcan (79 százalék) vélekednek az intézkedésről pozitívan és mindössze 16 százalékuk negatívan. A baloldali szavazók közel egynegyede (25 százalék) elégedett, míg 64 százalékuk szerint „inkább rossz ötlet”, ám látható, hogy az intézkedésről való vélekedést nagyban torzíthatja a politikai irányultság,

a baloldali szavazók pedig nagyobb arányban megosztottak a kérdésben.

A jelentős anyagi gondokkal küzdők kétharmada elégedett az árrögzítéssel

Az élelmiszerárstop hatékonyságát illetően sokatmondó, hogy vagyoni helyzettől függetlenül népszerű intézkedésről van szó. A megkérdezettek azon körében, akik „gondok nélkül élnek”, 53 százalék elégedett, s 39 százalék ellenzi a döntést. Azon magyarok körében, akik „beosztással jól kijönnek”, tízből hatan (57 százalék) pozitívan fogadták a kormány intézkedését, és csak egyharmaduk (34 százalék) negatívan.

Azok körében, akik „éppen kijönnek jövedelmükből”, tízből hatan (58 százalék) inkább jó ötletnek vélik a döntést, míg harmaduk (33 százalék) tartja rossz ötletnek. A jelentős anyagi gondokkal küzdők kétharmada (63 százalék) elégedett a hatósági árrögzítéssel és mindössze 30 százalékuk nem tartja jó ötletnek. Bármilyen vagyoni helyzetet is vizsgálunk tehát, mindenhol abszolút többségben vannak azok, akik támogatják az államilag maximált alapvető élelmiszerárakat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató