2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Felkészül Karácsony Gergely...

Bangóné Borbély Ildikó belebukott abba, hogy diplomát hazudott magának. Ezért ismét áttekintette a Drót.info, mit is lehet tudni a Karácsony Gergely különböző önéletrajzaiban rejtélyes módon újra és újra felbukkanó doktori címről.



„Szégyellje magát” – ennyivel intézte el Karácsony Gergely a doktori tanulmányait firtató újságírói kérdést. Az ATV-ben pedig még annyit fűzött a témához, hogy sohasem használta a meg nem szerzett doktori fokozatát, amely az önéletrajzaiban mégis rendre felbukkant.

Erre a következő magyarázatot adta:

„Van egy önéletrajzom, amibe valaki valóban beleírta, amit én is a bulvár- vagy lakájmédiából tudtam meg, hogy állítólag volt ilyen.”


A lakájmédiázás valószínűleg a Magyar Nemzet 2013-as cikkére utalhat. A lap ugyanis már ekkor megírta, hogy a Párbeszéd honlapjára feltöltött Karácsony-önéletrajzban hamisan szerepel a doktori cím 2007-es megszerzésére vonatkozó adat. Ekkor a politikus az agresszió helyett még megköszönte a hiba kiszúrását, és közölte, már javították is. A tévedés okát pedig az Országgyűlés honlapján megtalálható önéletrajza „félreérthető” megfogalmazásában jelölte meg.

A Drót.info munkatársai a web.archive.org oldalán valóban rábukkantak az eredeti, javítás előtti önéletrajzra, melyben a következő tételsor szerepel:

„2007- ELTE AJTK Politikatudományi Intézet – PhD”.

A parlament honlapján azonban a mai napig megtalálható egy másik változat is.

Ezt a második dokumentumot az teszi érdekessé, hogy egyetlen sor sem utal arra, hogy Karácsony valaha is doktori tanulmányokat folytatott volna.

A hibát tehát – a Magyar Nemzetnek tett kijelentéssel összhangban – Karácsonyék tényleg javíthatták 2013-ban, de vélhetően legkésőbb 2014-ben. A politikus ugyanis csak egyetlen ciklus erejéig (2010-2014 között) volt az Országgyűlés tagja, mivel a 2018-as választásokat követően néhány nap elteltével lemondott parlamenti mandátumáról.

2017-ben a Párbeszéd honlapján azonban ismét felbukkant Karácsony Gergely önéletrajzában a megszerzett PhD-fokozat.

Majd a Drót.info azt is kiszúrta, hogy a Népszava 2018. január 27-én közölt Karácsony-interjú ’Névjegy’ adatsorában szintén megjelent a doktori cím.

Ezek forrása viszont bajosan lehet az Országgyűlés honlapján „félreérthetően” megfogalmazott önéletrajz, hiszen – amint már rámutattunk – abban nemhogy a PhD-fokozat nem szerepel, de az sem, hogy Karácsony egyáltalán járt volna doktori iskolába.

Az ATV-ben előadott magyarázkodás, miszerint egyszer csak valaki beleírta Karácsony önéletrajzába a PhD-fokozatot, nem állja meg tehát a helyét. Hiszen az első hibaforrás 2013-as (vagy 2014-es) javítása után 2017-ben – majd rá egy évvel később szintén – megjelent Karácsony neve mellett a doktori cím. Innentől ez azonban többnek tűnik, mint egyszeri, véletlen botlás.

Ez ugyanis erősen azt a látszatot kelti, mintha valaki készakarva és visszatérően doktori fokozatot kíván Karácsonyra aggatni.

Ami kimerítheti a választók tudatos átverésének tényállását, Bangóné Borbély Ildikó pedig ebbe bukott bele.

És ha a baloldal el kívánja kerülni a kettős mérce látszatát, akkor bizony felkészül Karácsony Gergely…

Forrás: Drot.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató