2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Márki-Zay nem kér bocsánatot a "fogyatékos" szó használata miatt

„Engem és az ellenzéket támadják szándékosan manipulált, félreértelmezett mondatokkal, de miniferi, akivel a Fidesz teleplakátolta az országot, nem zavarja őket, pedig kis termetű honfitársainkat biztosan sérti” – így reagált Márki-Zay Péter  arra, hogy érdekvédelmi szervezetek tiltakoztak, miután az ellenzéki miniszterelnök-jelölt lefogyatékosozta a fideszeseket.

Márki-Zay arra is hivatkozott, hogy a nyilatkozatát azonnal pontosította, mivel állítása szerint tiszteli „a fogyatékkal élőket”, és azt mondta: „A propagandistákat nem tisztelem, és ott azokról a hitvány propagandistákról volt szó, akik hülyének tettetik magukat, pedig nem hülyék, csak gonoszak.” Arról is írt, hogy Orbán Viktort a fideszes propagandisták tartják hatalmon „a hazugságaikkal, a gyávaságukkal”.

A „fogyatékkal élők”-ről pedig azt írja az összellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy ők „a társadalomnak egy olyan csoportja, akik sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek majd az új kormánytól, mint az Orbán-kormánytól kapnak, gondoljunk csak az otthoni ápolási díj megalázó mértékére”.
 
Az érdekvédelmi szervezetek korábban azt hangsúlyozták, hogy a „fogyatékos” szó negatív jelzőként való használata sértő, és évek óta küzdenek azért, hogy a szó pejoratív használata kikerüljön a közbeszédből. Szerintük az ilyen kijelentéseket nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni, ezért hat szervezet együtt szólította fel Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot a fogyatékossággal élő emberektől.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató