2022. május 17. - Paszkál
EUR : 384.69
USD : 368.72
Időjárás ikon20°14°

Orosz kibertámadástól tart az amerikai belbiztonsági hivatal

Az amerikai belbiztonsági hivatal arról adott ki figyelmeztetést, hogy a küszöbön állhat egy orosz kibertámadás az ország kritikus infrastruktúrája ellen. Ez egybevág az egyik amerikai hírszerző ügynökség, a Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) múlt heti jelentésével, ami szintén az alapvető fontosságú infrastruktúrát, áram-, gáz-, vízszolgáltatást, közlekedési rendszereket érő kibertámadás lehetőségét vetette fel.

Mindez az Oroszország és Ukrajna (és a NATO és az USA) közti egyre feszültebb helyzettel áll összefüggésben, ennek a konfliktusnak lehet egy újabb lépése szakértők szerint. Mivel egy kibertámadásnál sosem 100%-ig bizonyítható, hogy ki áll egy-egy akció hátterében, egy ilyen lépés logikus lenne a feszültség további fokozására, miközben hivatalosan le lehet tagadni, hogy bármilyen kormánynak köze lenne hozzá.

Az amerikai infrastruktúrát már érték kisebb kibertámadások, tavaly például egy gázszolgáltatót ért hekkertámadás miatt voltak kimaradások a gázellátásban az USA keleti partvidékén. A Fox News emlékeztet arra, hogy az oroszok 2008-as, Grúzia elleni invázióját, illetve a Krím-félsziget elfoglalását megelőzően is összehangolt kibertámadások érték a célpont országok hálózatait, megbénítva az elektronikus kommunikációt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató