2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Szijjártó: 2400 megawattnyi új nukleáris kapacitás jön létre Pakson

A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy villamosenergia-ellátás terén önellátóak legyünk ennek az évtizednek a végére – állítja Szijjártó Péter.

Miközben Európában egyre komolyabb kihívást jelent az energiaellátás biztonsága, mi, itt Magyaroszágon nem szembesülünk napi problémákkal, hanem nyugodtan tudunk dolgozni a hosszútávú terveken – írta ki Facebook-oldalára Szijjártó Péter külügyminiszter. 

A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy villamosenergia-ellátás terén önellátóak legyünk ennek az évtizednek a végére.

Az ehhez szükséges feszített tempójú munkálatok menetrendjéről szólnak a tárgyalások ma és holnap”.

– írta a külügyminiszter, aki ma telefonon egyeztetett Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, holnap pedig Alekszander Lokshinnal a Roszatom vezérigazgató-helyettesével, az Atomstroyexport elnökével fog tárgyalni.

A miniszter szerint még számos engedély beadására van szükség ahhoz, hogy a beruházás májustól a létesítési fázisba lépjen, ezek az engedélykérelmek készülnek annak érdekében, hogy a legszigorúbb biztonsági követelmények figyelembevételével épülhessen meg újabb 2400 megawattnyi nukleáris kapacitás Magyarországon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató