2022. május 23. - Dezső
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°11°

Betiltják Franciaországban az LMBTQ emberek átnevelő terápiáját

Bűncselekmény lesz mindenféle kezelés, ami meg akarja változtatni a szexuális orientációt vagy a nemi identitást.

A francia parlament elfogadta azt a törvénytervezetet, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az LMBTQ emberek állítólagos gyógyítását, azaz a szexuális orientációjuk megváltoztatását célzó, úgynevezett konverziós terápiákat.

A törvénytervezetről kedd este az 577 fős alsóházban voksoltak, itt a megjelent 142 képviselő közül mindenki a kezelések kriminalizálására szavazott.

A szenátus a tervezetet január 20-án szintén egyhangúlag már megszavazta, akkor 305 igen és 28 nem mellett ment át. A kriminalizálás ellen akkor a konzervatív Republikánusok tiltakoztak. A mostani szavazást követően minden képviselő és szenátor a tribünön elismételte: "nincs mit gyógyítani".

Negyven évvel azután, hogy a homoszexualitás büntethetőségét eltörölte Franciaország, a most megszavazott törvény új bűncselekményt vezet be a büntetőtörvénykönyvben: az úgynevezett konverziós terápiát végzők két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók. Súlyosbító körülmények esetén, ha például kiskorút vagy sérülékenynek nyilvánított felnőttet tesznek ki a kezelésnek, a büntetés akár három évi szabadságvesztés és 45 ezer eurós pénzbírság is lehet.

A konverziós terápiák valójában már eddig is büntethetők voltak számos olyan szabálysértésen keresztül, mint a morális zaklatás, erőszak vagy törvénytelen orvosi gyakorlat. Elisabeth Moreno, a férfiak és nők közötti jogegyenlőségért felelős kormánytag ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvény elfogadása "erős jelzés" lehet annak érdekében, hogy a "barbár terápiák" áldozatai könnyebben merjenek feljelentést tenni.

A konverziós terápiák az ördögűző szeánszoktól az injekciós kezeléseken és az elektrosokkon át a különböző önmegtartóztató gyakorlatokig terjednek, a szakemberek szerint tartós pszichológiai, egyes esetekben pedig fizikai hatással járnak az áldozatok számára, akiknek többsége fiatal.

"Ezeknek a méltatlan gyakorlatoknak nincs helye a köztársaságban. Miután az, hogy valaki önmaga, nem bűncselekmény, nincs mit gyógyítani" - írta a Twitteren Emmanuel Macron államfő. A törvény 14 napon belül élesedik, miután Macron aláírásával szentesíti.

Az 1950-es években az Egyesült Államokban kezdeményezett konverziós terápiáknak nincsen tudományos vagy orvosi alapjuk. Bár nincsenek hivatalos adatok arról, hogy Franciaországban mennyire elterjedt ez a gyakorlat, a törvényhozók 2019-ben több száz esetről tudtak.

 

(BBC - HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató