2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°15°

Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság a Fideszt és Gattyán Megoldás Mozgalmát is

Újabb négy jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 38-ra emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.   

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 27 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül hetet. 

A testület csütörtöki ülésén további három pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők:

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, Megoldás Mozgalom, Szociáldemokrata Reform Párt. Nyilvántartásba vették továbbá az Országos Szlovák Önkormányzatot. 

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál. Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.   

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, és szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.   

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató