2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

Szűcs Sándorról, a tragikus sorsú focistáról forog film, Dörner György és Herceg Péter szereplésével

Új, fekete-fehér filmet készít Vitézy László. Az alkotás az ötvenes években játszódik, egy énekesnő és egy futballista szerelmének történetét mutatja be, amelybe keményen beleszól a szocialista diktatúra. Az M5 Librettó című műsorában exkluzív felvételeket mutattak az alkotásból, majd további kulisszatitkokról kérdezték az alkotókat, Vitézy László Balázs Béla-díjas rendezőt és a Kossuth-díjas színművészt, Dörner Györgyöt, az Újszínház igazgatóját – számolt be a Híradó.hu.

A film Az énekesnő címet kapta és egy valós, megrendítő történetet dolgoz fel. A „szocialista erkölcs” nem nézi jó szemmel Vali, az ünnepelt énekesnő és Vince, a legendás focista szerelmét, ezért a pár megpróbál Barcelonába disszidálni. Amikor egy besúgó lebuktatja őket, keményen meg kell fizetniük rendszerellenes tettükért.

„Sokan nem is gondolnák, hogy mindez a valóságban is megtörtént. Szűcs Sándorról, a magyar labdarúgás tragikus sorsú, de legendás alakjáról van szó. A labdarúgó a negyevenes évek közepén, az Újpesti Dózsa színeiben brillírozott, akár az Aranycsapat tagja is lehetett volna, de élete más fordulatot vett. 1951-ben koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték, ugyanis ráfogták, hogy fegyverrel akart disszidálni. Mindezt azért tették, hogy a többi labdarúgót is megfélemlítsék és elvegyék a kedvüket a disszidálástól. Sajnos akkoriban ezek az eljárások bárkit elérhettek”

– magyarázta Vitézy László rendező.

Az énekesnőt a valóságban pedig Kovács Erzsi táncdalénekesről mintázta a rendező, aki együtt akarta elhagyni az országot Szűccsel, azonban az ÁVH besúgója lebuktatta őket. Dörner György az Újpesti Dózsa elnökét játssza a filmben, elmondása szerint kimondottan nehéz munka volt megformálni a szerepet.

„Az érzelmek nagyon hangsúlyosak a filmben, a tekintetek és a lelkek csatáját fontos, hogy jól lehessen látni. Egy szerelem története, amely robog előre, azonban beleszól az ÁVH ”

– magyarázta Dörner György.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató