2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Marine Le Pen unokahúga inkább Éric Zemmourt támogatná

Marion Maréchal egy lapinterjúban jelentette ki, hogy az áprilisi elnökválasztáson nagynénje helyett inkább annak riválisát, Éric Zemmourt támogatja.

 

„Ez durva, erőszakos, nehéz számomra”

– mondta a Cnews hírtelevízióban Marine Le Pen, aki az apja által alapított párt jelöltjeként harmadik alkalommal indul az elnökválasztáson, ahol a felmérések szerint Emmanuel Macron egyik legfőbb kihívójának számít. A pártalapító Jean-Marie Le Pen unokája és Marine Le Pen unokahúga a Le Parisien című napilapnak csütörtök este mondta el, hogy bár a döntést még nem hozta meg, inkább Eric Zemmourt támogatná, és semmiképpen sem a nagynénjét, aki véleménye szerint túl gyakran vált ideológiát.

A politikától a 2017-es elnökválasztást követően visszavonult Marion Maréchal négy hónapja azt mondta, hogy azt a jelöltet fogja támogatni a jobboldali táborban, akinek nagyobb esélye van a győzelemre. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a publicistának „nagyobb tartaléka van az erősödésre”, mint nagynénjének. 

A koherencia, a vízió, a stratégia miatt Eric Zemmour felé hajlok, ez biztos. De hát közben itt van, ugye, a családi kérdés is”

– mondta pénteken a volt képviselőnő a Le Figaro című napilapnak. „Eric Zemmour a köztársaságinak tartott jobboldal és a köztünk lévő határvonal felszámolásáért küzd. Marine Le Pen soha nem akarta ennek a demarkációs vonalnak a felszámolását” – tette hozzá. 

A pártelnök és unokahúga között köztudottan véleménykülönbség volt már a 2017-es elnökválasztási kampány stratégiáját illetően is. A nagynénjénél liberálisabb gazdaságpolitikát, de konzervatívabb társadalomfelfogást hirdető, gyakorló katolikus Marion Maréchal – aki 22 éves kora óta volt képviselő és a kezdetektől nagynénje riválisaként tűnt fel – a hagyományos jobboldali szavazótábor felé szerette volna „nyitni” a pártot, az egykori Nemzeti Front keménymagjának megtartása mellett. Köztudottan elhibázottnak tartja, hogy nagynénje az elmúlt években baloldalibb és szociálisabb gazdaságpolitikát hirdetett meg. 

Valamennyi közvélemény-kutatás szerint ha most tartanák az elnökválasztást, továbbra is Emmanuel Macron végezne az élen az első fordulóban 23 és 25 százalék közötti támogatottsággal, s nagy fölénnyel jutna be a második fordulóba. A jobboldali jelöltek között viszont szoros küzdelem folyik a második helyért. Marine Le Pennek, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés jelöltjének és Valérie Pécresse-nek, a jobbközép Köztársaságiak pártja jelöltjének 16-17 százalékos eredményt jeleznek a felmérések, míg Eric Zemmour publicista jelenleg a negyedik helyen áll 13-14 százalékos támogatottsággal.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató