2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Lampedusán mindennapossá vált a migránshajók kikötése

A dél-olaszországi Lampedusán idén szinte még nem volt olyan nap, hogy ne érkeztek volna migránsokkal teli hajók, a szigeten csütörtökön is nyolcvannyolcan kötöttek ki – közölte a lampedusai kikötőkapitányság. Néhány óra leforgása alatt két hajónak sietett a segítségére az olasz pénzügyőrség, és bekísérte őket a kikötőbe. Az első, 22 fős csoport kisebb csónakon kelt át Tunéziából, és az olasz partoktól nyolc mérföldre került bajba.



Egy másik, kisebb hajón 66-an utaztak, nekik is a nyílt tengeren kellett segíteni: a csoportban majdnem kizárólag tunéziai állampolgárok voltak, akik gazdasági bevándorlónak számítanak.

A bevált gyakorlat szerint az érkezőket a Favaloro mólón gyors egészségügyi ellenőrzésnek vetették alá, majd a sziget migránstáborában helyezték el őket. A kétszázötven fős táborban jelenleg 333-an vannak. Szerdán jelentették be, hogy Lampedusán elfogytak a koronavírus teszteléséhez szükséges eszközök, ezért leállították az érkező bevándorlók ellenőrzését.

Nicola Molteni, a kormánypárti Liga belügyi államtitkára korábban aggasztó helyzetről beszélt, hangsúlyozva, hogy Lampedusán januárban már több mint kétezren kötöttek ki, s ez a múlt év első hónapjában mért szám kétszerese

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint tavaly a tengeren keresztül mintegy 66 ezren érkeztek Olaszországba, és közel 1200-an vesztek vízbe. Az olasz belügyminisztérium statisztikái szerint ugyanakkor a múlt évben több mint 67 ezren kötöttek ki, idén az év eleje óta pedig mintegy 2100-an a tavalyi hasonló időszakban mért 871-hez képest. Az érkezések számának emelkedését a migrációs hullám felerősödése mellett a kedvező időjárás is magyarázza. Az Il Giornale című jobboldali napilap úgy látta: az ukrajnai válság és az egyre nehezebben járható balkáni útvonal miatt a migrációs hullám még erőteljesebben a délolasz partok felé mozdult el.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató