2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Macron: Putyin azt mondta, nincs támadó szándéka

Telefonon beszélt egymással a francia és az orosz elnök. Utóbbi közölte, hogy a nyugati szövetségesek figyelmen kívül hagyták Moszkva alapvető aggályait.


 
Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, telefonon tárgyalva, egyetértett abban, hogy szükség van az Ukrajna körül kialakult feszültség enyhítésére - olvasható a két politikus egyeztetéséről kiadott közleményben. A két elnök a telefonbeszélgetés során egyetértett abban is, hogy Párizs és Moszkva folytatja a normandiai formátumú négyfős diplomáciai párbeszédet a feszültség enyhítése érdekében. 

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint

"Putyin elnök kijelentette, hogy semmilyen támadó szándéka sincs, világosan kifejtette, hogy nem szeretne konfrontációt, folytatni szeretné a párbeszédet, és különösen fontosnak tartja a Minszki megállapodás végrehajtásának folytatását".

A beszélgetés után Putyin kijelentette, hogy Oroszország a biztonsági garanciaigényeire adott amerikai és NATO-válasz figyelmes tanulmányozása után fog csak reagálni, de már most feltűnt, hogy a nyugati szövetségesek figyelmen kívül hagyták Moszkva alapvető aggályait.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin kifogásolta, hogy a válaszok nem vették figyelembe az olyan orosz igényeket, mint a további NATO-bővítés leállítása, a csapásmérő fegyverrendszerek orosz határok közelébe való telepítésének elutasítása, valamint a blokk európai katonai potenciáljának és infrastruktúrájának visszaállítása az 1997-es állapotokra, amikor a NATO-Oroszország alapmegállapodást aláírták.

"Figyelmen kívül hagyták a kulcskérdést is, azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei miként kívánják betartani a biztonság oszthatatlanságának elvét, amelyet az EBESZ, valamint az Oroszország és a NATO közötti alapdokumentumok rögzítenek, és amely kimondja, hogy senki sem erősítheti saját biztonságát más országok biztonságának rovására" - hangzott a tájékoztatás.

Az orosz elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint a felek szót ejtettek az új koronavírus elleni küzdelemről is, de Putyin és Macron megbeszélésének fő témája a hosszú távú, jogilag rögzített biztonsági garanciák kérdése volt, beleértve a genfi orosz-amerikai és a brüsszeli orosz-amerikai tárgyalásokat is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató