2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megtartják a hétfői figyelmeztető sztrájkot a tanárok

Az Emmi szerint nem lehet törvényes a hétfőre tervezett sztrájk.

A bíróság első fokon meghozott döntése szerint (még elégséges szolgáltatásként gyermekfelügyelettel) jogszerű a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága által szervezett figyelmeztető sztrájk 2022. január 31-én, reggel 8 és 10 óra között – közölték a szakszervezetek pénteken kora este, írja a Portfolio.  "A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és Pedagógusok Szakszervezete által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés" – közölte mindkét érdekvédelmi szervezet saját Facebook-oldalaikon pénteken délután. Tájékoztatásuk szerint a szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e, írják.

Lejárt a határidő

„A bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk” – jelent meg az MTI-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának a közleménye nagyjából egyidőben azzal, hogy a bíróság a pedagógus szakszervezeteknek adott igazat (szintén péntek délután). A minisztérium olyan közleményt tett közzé az MTI-ben, amiben nem említik a döntés eredményét. „Jogerős bírósági döntés azért nem lesz meg hétfőig, mert

a szakszervezetek kicsúsztak a határidőből.

Bár a szakszervezetek már decemberben – a Kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni. Így a szükséges hiánypótlások miatt, csak ezen a héten, kedden tudta a bíróság megküldeni kérelmüket a Kormány képviselőinek” – írta az Emmi. „Tekintettel arra, hogy a bíróság végül január 28., péntek reggel 9 óráig kérte be az érintett felek álláspontját, még ha döntés is születne a mai napon, az elsőfokú bíróság határozata – a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt – legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé” – áll az Emmi közleményében, amelyet nagyjából akkor adtak ki, amikor a bíróság meghozta az elsőfokú végzést, a kormányzat ellenében, a pedagógusok mellett.

Néhány órával az Emmi közleményét követően, kora este közös közleményt adott ki a két szakszervezet. A két szakszervezet péntek kora este közölte: „a sztrájkbizottság teljes mértékben jószándékúan jár el, amikor már az első fokon meghozott döntés alapján megtartja a sztrájkot, ráadásul az utolsó pillanatig kivárt. Ezzel a kormány nemcsak a sztrájkban részt venni kívánó munkavállalókat hozta nehéz helyzetbe, hanem azokat a szülőket is, akik az utolsó pillanatban tudták meg, hogy a hétfői napon az oktatási intézményekben lesz-e tanítás.

Szándékunktól a kormány részéről érkező folyamatos fenyegetés sem tántorít el,

hiszen folyamatosan nő a sztrájkhoz csatlakozók száma!”

„Kérünk minden pedagógust, oktatásban dolgozót, aki fontosnak tartja a gyermekek, a diákok jövőjét, csatlakozzon a figyelmeztető sztrájkhoz, mert erre még az utolsó pillanatban is van lehetőség! Itt az idő, hogy mindenki álljon ki gyermekeink jövője érdekében és saját magáért! Köszönettel tartozunk a társadalomnak, főként a szülőknek azért a mérhetetlen szimpátiáért, amellyel támogatják az oktatásban dolgozók ügyét! Kérjük a sztrájkolókat, vegyék fel a kockás inget! A figyelmeztető sztrájk ideje alatt készítsenek fotót, csoportképet” – írja a két szakszervezet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató