2023. február 08. - Aranka
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

50 ezer oltásellenes kamionos szállta meg Ottawát - elmenekült a kanadai kormányfő

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau és családja elhagyták ottawai otthonukat, és jelenleg titkos helyszínen tartózkodnak – jelentette a kanadai sajtó, miután a fővárost nagyjából 50 ezer kamionból álló konvoj érte el – a sofőrök a kanadai kormány vakcinapolitikája és a koronavírus miatti lezárások ellen tiltakoznak,- adja hírül a 2022plusz.

A tüntetők által “Szabadság-konvojnak” nevezett felvonulás méretét jellemzi, hogy a Kanada és az Egyesült Államok határán a nyugatitól keleti partig utazó teherautó-lánc hossza volt, hogy a 45 mérföldet (kb. 70 kilométert) is meghaladta, ahogy végigvonultak a mintegy 9000 kilométeres országhatár mentén. A kanadai fővárosba érve a kamionosok ezrei hangos dudálással tiltakoznak a vakcinaszabályozás ellen – írja a The Daily Mail.

A kanadai rendőrség lezárta a parlament környékét, és felszólította a lakosságot, hogy maradjanak távol a tiltakozások útvonalától. A tüntetők most azt állítják, a fővárosban maradnak addig, míg a kanadai kormány nem dönt a korlátozások megszüntetéséről.

A tiltakozásokat az robbantotta ki, hogy január 15-étől az új szabályozás szerint a sofőrök mindkét irányból csak úgy léphetik át az Egyesült Államok és Kanada határát (a két ország óriási teherforgalmat bonyolít egymás közt), ha oltási igazolványukat bemutatják. Az oltatlan sofőrökre koronavírus-teszt és karantén vár.

Trudeaut vélhetően meglephette a tiltakozás mértéke, mivel korábban jelentéktelen kisebbségnek nevezte a tüntető csoportot – véleményét bizonyára arra alapozta, hogy Kanada lakosságának közel 90 százaléka be van oltva Covid-19 ellen.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató