2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Donald Trump megkegyelmezne a Capitoliumot ostromlóknak

Ha indulna az elnökválasztáson és nyerne 2024-ben, Donald Trump volt amerikai elnök kegyelmet adna azoknak az embereknek, akiket az amerikai törvényhozás épülete ellen 2021. január 6-án elkövetett támadással összefüggésben bűncselekményekkel vádolnak. Trump, aki még nem nyilatkozott arról, hogy újra elindul-e az elnökválasztáson, miután a 2020-ason vereséget szenvedett a demokrata Joe Biden ellen, a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyűlésen beszélt erről.

Ha indulok, és ha nyerek, tisztességesen fogunk bánni azokkal az emberekkel

– mondta Trump tapsvihar közepette. Hozzátette: „Amennyiben kegyelemre van szükség, akkor megkegyelmezünk nekik. Mert annyira igazságtalanul bánnak velük.”

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta. Az ostrom előtt nem sokkal Trump beszédet mondott, és több politikus és elemző e beszéd hangnemének tulajdonította a Capitolium megtámadását. A zavargásokban részt vevők nagy része – Donald Trumphoz hasonlóan – nem ismerte el a republikánus elnök választási vereségét, és csalást emlegetve azt követelte, hogy ne hitelesítsék a választási eredményt.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató