2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Rendelőintézetet, óvodát, autókat rongált meg az ítéletidő – Késő este csendesedhet el a vihar

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítője szerint a viharos szél miatt vasárnap délutánig ötszázötven tűzoltói beavatkozásra volt szükség; a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett. Az ítéletidő több helyen fennakadást okozott az áramszolgáltatásban, enyhülés csak késő éjjel várható.

Az Európa-szerte tomboló vihar Skandináviában halálos áldozatokat is szedett.

A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

Az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.

TÖBB HELYEN KIMARADÁST OKOZOTT A VIHAR AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁSBAN

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. közleménye szerint országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak. A közlemény szerint a viharban megsérült egy, az országos gerinchálózathoz kapcsolódó optikai internetkábel is, emiatt a Démász call centerében átmenetileg nem tudnak hibabejelentéseket fogadni.  

Hangsúlyozták, rendszereikben látják a hibahelyeket, szerelőik hamarosan mindenhová eljutnak.  A kialakult helyzet miatt minden régióban megkettőzték a készenlétet, míg Kecskeméten jelenleg négyszeres kapacitással dolgoznak szerelőik

SKANDINÁVIÁBAN EMBERÉLETET KÖVETELT AZ IDŐJÁRÁS

Dániában is emberéletet követelt a hétvégi vihar, amely Skandinávia több területén utcák elárasztásához, közlekedési fennakadásokhoz és áramkimaradáshoz is vezetett – derül ki a helyi hatóságok vasárnapi közléseiből. Dánia középső részén egy 78 éves asszony halálos sérüléseket szenvedett, amikor a heves szél miatt magával rántotta egy ajtó, amelyet éppen kinyitott. Svédország és Dánia hatóságai is riasztásokat adtak ki az orkánerejű szél és az áradások miatt. A két országot összekötő Öresund hidat több órára lezárták. Svédországban azt is kérték az autósoktól, hogy csak szükséges esetben induljanak útnak. Az ország déli és középső részében több ezren hosszabb ideig áram nélkül maradtak a vihar miatt.

CSAK KÉSŐ ESTE VÁRHATÓ ENYHÜLÉS

Az  Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint késő estétől jelentősen mérséklődik a szél. Hétfőn egy újabb – gyengülő – ciklon frontjai érik el az országot, és a frontátvonulások szinte mindennaposak lesznek a jövő héten is. Az országos, középtávú előrejelzésük szerint változékony lesz az idő. Napsütésre, hózáporra is készülni kell. Hajnalonként lehetnek mínuszok, de napközben jellemzően fagypont felett alakul a hőmérséklet. Hétfőn a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre van kilátás, de délelőtt a déli megyékben még több órára kisüt a nap. A délután folyamán elszórtan várható eső, zápor, északkeleten havas eső, havazás is. Időnként megélénkül, néhol megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában plusz 4 és 9 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hidegebb is előfordulhat. Kedden több órára kisüt a nap. Napközben néhol lehet hózápor, zápor, majd késő estétől az ország északnyugati harmadán fordulhat elő több helyen havazás, havas eső. A Dunántúlon még több helyen erős lesz a szél, majd délutántól mérséklődik a légmozgás. Hajnalban általában mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet, de szélcsendes, fagyzugos helyeken akár mínusz 8 fok is lehet. Kora délután általában plusz 1 és 6 fok közötti értékeket mérhetnek.

Szerdára virradóra több helyen várható havazás, havas eső, és pár centiméter friss hóréteg is kialakulhat. Napközben – várhatóan a déli órákra – az ország keleti részén is megszűnik a csapadék. Napközben több-kevesebb napsütés valószínű szórványosan záporral, hózáporral. A Tiszántúl és az északkeleti megyék kivételével megerősödik, a Dunántúlon viharos széllökésekre is készülni kell. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a szélvédett, eleinte kevésbé felhős keleti tájakon mínusz 8 fok is lehet. A kora délutáni órákban általában plusz 5 és 10 fok közötti, a keleti határvidéken és az északkeleti megyékben viszont csak mínusz 1 és plusz 4 fok közötti értékeket mérhetnek. Csütörtökön több órára kisüt a nap. A nap második felétől nyugat felől vastagabb melegfronti felhőzet érkezik. Néhol zápor, hózápor előfordulhat. A Dunántúlon többfelé lesz erős a szél. A minimumok többnyire mínusz 4 és plusz 1 fok között várható, a fagyzugos helyeken mínusz 8 fok körül alakulnak. A maximumok általában plusz 3 és 8 fok között várhatók, de az északkeleti tájakon egy-két fokkal hidegebb is lehet.

Pénteken, szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett néhol előfordulhat zápor, hózápor. Pénteken még élénk, szombaton és vasárnap erős széllökések várhatók. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban akár mínusz 8 fokot is mérhetnek. Pénteken kora délután többnyire plusz 5 és 11, az északkeleti határvidéken mínusz 1 és plusz 4 fok közötti értékeket mérhetnek. Szombaton hajnalban mínusz 3 és plusz 2, délután plusz 4 és 10 fok közötti értékek várhatók. Vasárnap a leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2, napközben plusz 3 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató