2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Végrehajtás indult Márki-Zay Péter ellen

A baloldal miniszterelnök-jelöltje hónapok óta nem hajtotta végre a jogerős bírói ítéletet, és nem fizette ki a Promenad.hu által megnyert sajtóperben megítélt összeget, perköltséget. A jelek szerint Márki-Zay továbbra is úgy hiszi, hogy a törvények felett áll. A kiadó és portál az ügyben ezért kénytelen volt végrehajtást indítani a politikus ellen, a befolyó összeget 100 ezer forintra kiegészítve egy fogyatékkal élőket segítő szervezetnek fogják felajánlani.

A Promenad.hu néhány hete végrehajtási eljárást kezdeményezett a vásárhelyi polgármester ellen, aki tavaly tavasszal sajtópert indított a Promenad.hu és a Vasarhely24.com portálokkal szemben, majd miután elbukta a pert, a másodfokú, jogerős bírói ítéletre fittyet hányva több mint négy hónapja nem fizeti meg a perköltséget. A jelek szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt hiszi, hogy a törvények felett áll, így nem volt más választásuk és jogi eszközük. A bíróság a végrehajtási kérelmüknek helyt adott, és a végrehajtást elrendelte, továbbította az iratokat a végrehajtó részére, aki már el is kezdte az eljárást a szükséges lépések megtételével.

A Promenad.hu és a Vasarhely24.com hírportálok másodfokon, jogerősen megnyerték azt a sajtópert, melyet a vásárhelyi polgármester indított ellenük azért, mert közöltek egy olvasói nyílt levelet. Emlékezetes, Márki-Zay Péter azért támadta le a két orgánumot, mert lehozták Szenti Csilla nyílt levelét, melyben a szerző kijelentette: a városvezető korábban a Vásárhelyi Valóság című lap egyik szerkesztőségi ülése után megfenyegette az édesapját azzal, hogy amennyiben nem mond le a szerkesztőbizottsági tagságáról, neki, azaz a lányának valami baja eshet.

A politikus mindezt tagadta, s azt állította, nem fenyegette meg Szenti Tibort. Az ügyben 2021. június 15-én tartottak tárgyalást, ahol mások mellett a köztiszteletben álló író-etnográfust is meghallgatták tanúként. Szenti Tibor kifejtette, Márki-Zay egy 2019-es szerkesztői megbeszélést követően mondta neki, álljon át a hozzájuk, a baloldalra, majd amikor ő ezt visszautasította, a polgármester azt vetette oda:

„Tibor, neked van egy lányod, nehogy valami baja essen.”

Az idős férfi a bíróság előtt úgy nyilatkozott, ettől lelkileg nagyon feldúlt állapotba került, hiszen ha valakinek a gyermekét éri fenyegetés, az rendkívül megrázó. A sajtóperben másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla az eset körülményeit és a tanúvallomásokat értékelve kimondta:

bizonyított, hogy Márki-Zay Péter megfenyegette Szenti Tibort a lányával. A városvezető tehát hazudott, mikor ennek ellenkezőjét állította!



A Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletének értelmében nemcsak helyreigazítást nem kellett tehát közölniük a portáloknak, de Márki-Zayt kötelezték, hogy fizessen meg 45 720 forintos perköltséget kiadónak, szerkesztőségnek, illetve a 84 000 forintos eljárási illetéket az államnak. A bírósági döntés tavaly szeptember 13-án emelkedett jogerőre, a fizetési határidő pedig szeptember 28-a volt. Azóta már több mint négy hónap telt el, de Márki-Zay nem utalt.

Amikor 2021 tavaszán a teljesen alaptalan pert megindította, az iratokhoz maga csatolta mellékletként a kiadó, a Csanád Média Kft. bankszámlaadatait is tartalmazó cégkivonatát, vagyis a napokban Londonban több mint 1 millió forintért(!!!) exkluzív rendezvénytermet bérlő politikus ha eleget akart volna tenni a kötelezettségének, pontosan tudta volna, hová kell fizetni, de akár a portált is megkereshette volna (vagy szólhatott volna baloldali oligarcha barátjának, Bige Lászlónak is, hogy segítse ki egy kis apróval).

Úgy látszik, ennyire lehet komolyan venni a jogállamért aggódó nárcisztikus miniszterelnök-jelölt törvények iránti tiszteletét. A jelek szerint pontosan ennyit ér, mikor a magát immár „Mesterként” emlegető baloldali miniszterelnök-jelölt demokráciáról, tisztességről papol. Úgy tűnik, ennyit jelentenek számára valójában a sokat hangoztatott „jogállamisági” elvek, s a törvények felett állónak gondolja magát.

Természetesen a portál nem ebből a nem egészen 50 ezer forintból fogja finanszírozni a működését, ezért úgy döntöttek, hogy az összeget 100 ezer forintra kiegészítve egy fogyatékkal élőket segítő szervezetnek ajánljuk fel. Ezzel is támogatásukat fejezik ki azok felé az embertársaink felé, azok felé a közösségek felé, akiket Márki-Zay legutóbbi vasárnapi szeánszában durván megsértett, s akik immár online petícióban követelik bocsánatkérését.

Forrás: Promenad

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató