2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Pár kommunista tanár próbál sztrájkolni, bohóckodásba fulladt a mai hiszti

A Telex valami forradalmi hangulatokat vizionál, megpróbálja előadni, micsoda sztrájk van, majd a beszámoló végén, a kormányra fogja, hogy csődbe ment pár kommunista tanár vergődése.

Íme:

A budapesti Szent István Gimnáziumban 34-en sztrájkolnak az 59 fős tanár karból, kilenc pedagógus pedig támogató nyilatkozatot adott ki, ők betegség vagy karantén miatt nem tudtak részt venni a munkabeszüntetésben. Megnehezítette a sztrájk megszervezését, hogy a tanárok közül sokan megbetegedtek, illetve hogy az iskolában múlt héten volt a síszünet. Arra is volt példa, hogy a tanár elkezdte megtartani az első órát, de 8 órakor abbahagyta a tanítást, és onnantól sztrájkolt.


Az Eduline információi szerint a XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban 37-en sztrájkolnak. A VI. kerületi Bajza Utcai Általános Iskolában több mint 20-an vesznek a sztrájkban. Ott annyiban speciális a helyzet, hogy 9 órától féléves nevelési értekezlet lenne, így a pedagógusok azzal sztrájkolnak, hogy nem mennek be erre.

Sztrájkolnak a debreceni Vénkert Általános Iskolában is. A Telex kérdésére az egyik sztrájkoló azt mondta, nem remélnek semmit, de ez a minimum, amit megtehetnek. Náluk nevelési értekezlet lesz 9 órától, így ma a gyerekek eleve nem jöttek volna iskolába. A sztrájk alatt, ahogy többen fogalmaztak, végzik a dolgukat, mindenkinek van mit csinálni. Náluk csak a PSZ-ben van szakszervezeti tag, a PDSZ-ben nincs, de szerintük nem a szakszervezeten múlnak az eredmények.

Volt, ahol egy állevél miatt végül lefújták a sztrájkot, írja a Telex mikor látták, hogy pofáraestek a kommunista tanárok.


Mi a helyzet Szegeden? A József Attila sugárúton három iskola, egy általános iskola, egy gimnázium és egy szakképző van egymás mellett, reggel 7-8 óra között folyamatosan érkeztek a diákok, jelentette a helyszínről kollégánk. Az egyik álmos arcú fiatalember elmondta, hogy persze, tudják, hogy sztrájk van 8-10 között, de nekik 7.30-kor kezdődik az óra, azért kell bejönniük. Más diákok úgy nyilatkoztak, hogy náluk a szokásos menetrend szerint folyik az oktatás, nyolckor megkezdődnek az órák.

A három egymás mellett lévő szegedi iskolában majdnem kétszáz pedagógus tanít. A Krúdy Gyula Szakképző Iskolában 65 tanár, a Deák Ferenc Gimnáziumban több mint 70 tanár, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában pedig 40 tanár oktat az intézmények weboldala szerint.

Információjuk szerint a Deák Ferenc Gimnáziumban a tanárok kétharmada sztrájkol, de gyorsan kiderült, hogy ez is kamu.

Megpróbálták megkérdezni a sztrájkról a munkába érkező tanárokat, de többen is azt mondták, nem nyilatkozhatnak. Az egyik hölgy kockás ingének gallérja kilátszott a kabátja alól, de ő is csak ingatta a fejét, nem válaszolt.

Egy középkorú férfi, aki a kislányát kísérte a bejáratig, azt mondta, szerinte jogos a tanárok sztrájkja, ha másképp nem tudják kiharcolni a béremelést. Jó dolognak tartja, hogy az erős összetartás miatt meg tudják szervezni a munkabeszüntetést. Volt olyan szülő, aki nem is hallott a sztrájkról, de egyébként elégedetlen az oktatás minőségével. Egy édesanya kerékpáron hozta a lányát, szerinte az iskola szolgáltatásai megérdemlik az ötös alá jegyet, és igazuk van a sztrájkoló tanároknak,- próbálta menteni a Telex a csődbe ment sztrájkot.

 

Ennyi volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató