2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Spiegel: Orbán Európa számos fővárosában már nem szívesen látott vendég

A német lap szerzője nem érti, hogy válsághelyzetben miért utazik egy uniós vezető a „kiváltó okhoz”.

A magyar miniszterelnök moszkvai látogatásáról ír a Spiegelben Özlem Topcu, a lap külföld rovatának helyettes vezetője. A szerző úgy látja: normális időkben mérsékelt figyelmet kapna, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyinhoz utazik. 

Azonban nem normális időket élünk, és amikor egy uniós vezető a válság kellős közepén a kiváltó okhoz utazik – ahogy Orbán teszi ma – akkor az a kérdés: milyen jelzéseket küld ez a találkozó a világnak?”


– kérdezi.

Szerinte feltételezhető, hogy Orbán nem fogja túlzottan kritizálni Putyinnak a szomszédos országot érintő lépéseit. Úgy látja, a magyar miniszterelnök régóta igyekszik jó kapcsolatot ápolni Moszkvával, 

ezzel szemben Európa számos fővárosában ma már nem szívesen látott vendég.

A cikk kiemeli: a találkozó mindenekelőtt azt mutatja, hogy az uniónak nehéz egységesnek lennie, összezárnia. Putyin ismét „elkönyvelhet egy kis sikert”, és megmutathatja, hogy a közös európai külpolitika nem jól működik. 

A szerző hozzáteszi: az orosz állami média eközben úgy dicséri Magyarországot, mint „azon kevés ország egyikét, amely megengedi magának, hogy véleményt nyilvánítson az európai helyzetről”. Nyugat-Európában azonban ritkán kap dicséretet a magyar miniszterelnök a Spiegel szerzője szerint.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató