2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Makizaj: Nem fogunk feles többséggel alkotmányozni, csak népszavazás útján

Az ellenzék messiása elismerte: az ellenzéki pártok között is folyik vita arról, hogy esetleg rekordméretű adókkal próbálják meg visszaszerezni a „nem tiszta eszközökkel” felhalmozott vagyonokat.

Márki-Zay Péter a CEU Demokrácia Intézetének kerekasztalvitáján vett részt, amelyet A jogállami alkotmányosság jövője Magyarországon címmel rendeztek – írja az Index. Márki-Zay egyértelművé tette, hogy nem fognak egyszerű többséggel megváltoztatni kétharmados törvényeket, de összeszedik és csokorba gyűjtik, hogy milyen alkotmányellenes döntések születtek a fideszes ciklusok alatt, amelyeket mindenképpen meg kell változtatni.

Márki-Zay minimalista alkotmányról beszélt, amelyet a fékek és ellensúlyok rendszere fog nagyban meghatározni, hogy soha többet ne lehessen a jogállamiságot leépíteni Magyarországon. A baloldal miniszterelnök-jelöltje azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktornak létfontosságú a győzelem a választásokon, ezért mindent meg is fog tenni. Tisztában van ugyanis azzal, hogy az ellenzék elszámoltatásra készül, elsősorban a mostani felső vezetés és azok családtagjainak vagyonosodását kívánják vizsgálni.

Kérdésre válaszolva Márki-Zay elismerte: az ellenzéki pártok között is folyik vita arról, hogy esetleg

rekordméretű adókkal próbálják meg visszaszerezni a nem tiszta eszközökkel felhalmozott vagyonokat.

Szerinte ezzel csak elismernék, jogszerűvé tennék a lopást, nem erre van szükség, hanem arra, hogy megbüntessék azokat, akik arra rászolgáltak.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt a kérdést is felvetette: ha győznek, akkor azt követően is a Fidesz fogja vezetni az országot vagy sem?  A Fidesz által létrehozott mélyállamot sikerül-e leszerelni, semlegesíteni, vagy minden kulcsfontosságú pozícióban az ő embereik maradnak? Példának hozta, hogy a Médiatanács elnöke hirtelen lemondott decemberben, hogy valakit utána teljes 9 évre tudjanak megválasztani. Ez pedig azt jelenti, hogy innentől a választások után is ők dönthetnének például arról, hogy ki kapjon rádió- vagy éppen tévéfrekvenciát. Hát, hogy ellenzékiek nem fognak, az biztos – tette hozzá Márki-Zay.

„Meg kell találni a jogos fellépés módját, eszközét, hogy visszaállítsák a sajtó szabadságát. Ezen már elismert jogászok nagy csapata dolgozik. Olyan megoldásokon dolgoznak, hogy legyen majd olyan jogi eszköz a kezünkben, amellyel a szándékosan hozott, bebetonozó, fideszes törvényeket

az Alaptörvény megsértése nélkül lehessen érvényteleníteni és visszaállítani a jogállamiságot Magyarországon

– hangsúlyozta Márki-Zay.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató