2022. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon33°19°

Robotok is futnak az olimpiai lánggal

Szerda reggel elindult a koronavírus-járvány miatt eléggé lerövidített, csak három napig tartó olimpiai fáklyafutás Pekingben. A lezárások miatt nem lehetnek nézők az utak mentén.

A láng a fővárosból, az olimpiai erdei park déli kapujától indult, és három fő versenyközpontot - a pekingi, a jencsingi és a csangcsiakoui zónát -, valamint a Nagy Fal egyes szakaszait érintve érkezik meg pénteken a megnyitó ünnepségre.

A váltófutásban közel 1200-an vesznek részt, többek között egészségügyi dolgozók, a tudományok, az oktatás és a kultúra területéről érkezők, valamint lesz - a fáklyafutás történetében először - robotok közötti váltás is, a pekingi olimpiai park közelében, a Jungting-folyónál kétéltű és víz alatti gépek segítségével.

Az olimpiai láng tavaly október 20-án érkezett meg Kínába, és ezzel Peking lett az első város, amely fogadhatta a nyári (2008) és téli (2022) játékok lángját. A legfiatalabb fáklyavivő 14, a legidősebb 86 éves, és több mint húsz országból érkeznek a váltó résztvevői.

Pekingben az elmúlt másfél évben most regisztrálták a legtöbb koronavírus-megbetegedést. A fővárosban vasárnap 20 újabb esetet jelentettek, emiatt a hatóságok bejelentették, hogy egyes területeket lezártak, és tesztelik a lakosokat. A mindenkitől elzárt olimpiai faluban is voltak megbetegedések.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató