2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kiakadtak az ukránok a magyar vétó miatt

Magyarország vétója miatt nem vehet részt Ukrajna a NATO Kooperatív Kiber- védelmi Kiválósági Központjának (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) munkájában, ami jókora felháborodást keltett az ukrán vezetésben, írja az ukranews.com.


 
Az ukrán nemtetszésnek Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára adott hangot.

FELHÁBORODVA KÖZÖLTE, HOGY MINDÖSSZE EGY NATO TAGORSZÁG, AMELY RÁADÁSUL UKRAJNA KÖZVETLEN SZOMSZÉDJA ÉS ÁLLÍTÓLAGOS PARTNERE, ELLENE SZAVAZOTT ANNAK, HOGY UKRAJNA RÉSZT VEHESSEN A NATO KIBER-VÉDELMI KÖZPONTJÁNAK MUNKÁJÁBAN.

Az USA és Nagy-Britannia is támogatta a múlt év nyarán benyújtott ukrán kérelmet, amelynek elbírálása ugyanúgy működik, mint minden a NATO-n belül. Vagyis valamennyi tagállam beleegyezése szükséges.

„ÁM EZ AZ EU-S TAGÁLLAM, A KÖZVETLEN SZOMSZÉDUNK ELLENÜNK SZAVAZOTT. HÁT PARTNERNEK NEVEZHETŐ AZ ILYEN?”

– méltatlankodott az RNBO titkára.

A portál megjegyzi, hogy a NATO szolidaritásáról biztosította Magyarországot az ukrajnai magyarságot a nyelvtörvény és oktatási törvény miatt ért jogsértés miatt. Ukrajna a magyar követelés nyomására kötelezettséget vállalt a kisebbségi jogok megvédésére, aminek nem tett eleget, ezért Budapest továbbra is blokkolja az Ukrán közeledést a NATO-hoz.

Forrás: Kárpáthír

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató